Dania główne     Śniadania/kolacje     Zdrowe przekąski     Soki    

Wielkanoc pachnąca drożdżówką



Od kilku tygodni Kociak chodził za mną i marudził o cieście drożdżowym. O tym jak u niego w domu zawsze w niedzielę roznosił się zapach pysznej drożdżówki z dużą ilością kruszonki i lukru.. A ponieważ nie mogłam odkładać tego w nieskończoność postanowiłam, że na Wielkanoc zrobię mu niespodziankę :) Pośród wielu przepisów wyszukałam najmniej skomplikowany, choć przyznam, że wałkowanie ciasta drożdżowego mnie zaskoczyło, ale ponieważ nie miałam żadnego pojęcia o tego typu wypiekach nie odstępowałam od przepisu.. i całe szczęście ;) Recepta idealna dla początkujących, zero problemów, pięknie wyrośnięte i smaczne ciacho ;)

Przepis na drożdżówkę podpatrzony od: kuchareczka58 http://o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl/id,3221960,title,Ciasto-drozdzowe-z-owocami-i-z-kruszonka,index.html?ticaid=69ef8


Ilość porcji: duża blacha
Czas przygotowania: ok. 1,5h

Składniki na ciasto:
  • 0,5 kg - 0,6  kg mąki
  • 0,5 kostki drożdży (50g)
  • 1 jajko
  • 6 łyżek cukru
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mleka
  • 2-3 łyżki wody
  • 3 łyżki masła roztopionego

Dodatkowo:
Dowolne owoce (ja użyłam mieszanki mrożonej)

Przygotowanie:
  • Drożdże rozetrzeć z 3 łyżkami cukru, dodać ciepłe ( niegorące mleko),  3 łyżki mąki, wszystko dokładnie wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.
  • Do wyrośniętego rozczynu, dosypać mąkę, lekko roztrzepane jajko, masło, szczyptę soli, wodę, cukier i zagnieść ciasto.
  • Dokładnie zagniecione ciasto, pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
  • Po tym czasie ponownie zagnieść .
  • Ciasto rozwałkować i wyłożyć do wysmarowanej wcześniej formy.
  • Na wierzch ułożyć dowolne owoce, następnie posypać kruszonką , tak przygotowane ciasto przed włożeniem do pieca , pozostawić na 15 min do wyrośnięcia.
  • Wstawić do piekarnika na około 1 godzinę w 180 stopniach C.
  • Po upieczeniu, na lekko ostudzony placek polewamy lukier.

Kruszonka:
  • 1 szklanka mąki
  • Pół szklanki cukru
  • 1 mały cukier waniliowy
  • ½ kostki roztopionego masła
  • ¼ łyżeczki cynamonu

Lukier:
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • odrobina przegotowanej gorącej wody
  • odrobina soku z cytryny

2 komentarze:

  1. Najlepsza jest jeszcze cieplutka. A "surową" kruszonkę kocham!

    OdpowiedzUsuń
  2. te ciasto robię już po raz 4 i za każdym razem wychodzi cudowne! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :)