Po mleku migdałowym i owsianym przyszedł czas na wykorzystanie wiórków kokosowych :)
Mleko można wykorzystać do wielu przepisów ponieważ ma delikatny smak.
Możemy zostawić go w lodówce do 5 dni, a przed użyciem mieszać gdyż się rozwarstwia.
Zmiksowane wiórki podsmażyłam na suchej patelni i dodałam do twarożku. Pysznie!
Składniki:
Opakowanie wiórków kokosowych (200 g)
1,2 - 1,5 litra przegotowanej wody (lub mineralnej)
Przygotowanie:
Wiórki wsypujemy do wysokiego naczynia (może być miska lub garnek)
Zalewamy woda i odstawiamy na noc.
Rano wszystko podgrzewamy (tak, aby parzyło w palce, ok 60 stopni. Nie gotujemy!)
Odstawiamy na 10 min i następnie wszystko miksujemy przez kilka minut.
Następnie odcedzamy wiórki na drobnym sitku (polecam mocno przyciskać łyżkę do wiórków ponieważ są one mocno nasączone i puszczą jeszcze dużo "mleka")
Smacznego ;)
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny :)