Dania główne     Śniadania/kolacje     Zdrowe przekąski     Soki    

Domowe mleko kokosowe

Od kiedy mój organizm zrobił bunt na białko, staram się znaleźć zastępniki. Nie wyobrażam sobie budyniu, kawy czy porannych płatków bez mleka.
Po mleku migdałowym i owsianym przyszedł czas na wykorzystanie wiórków kokosowych :)
Mleko można wykorzystać do wielu przepisów ponieważ ma delikatny smak. 
Możemy zostawić go w lodówce do 5 dni, a przed użyciem mieszać gdyż się rozwarstwia.
Zmiksowane wiórki podsmażyłam na suchej patelni i dodałam do twarożku. Pysznie!




Składniki:

Opakowanie wiórków kokosowych (200 g)
1,2 - 1,5 litra przegotowanej wody (lub mineralnej)

Przygotowanie:

Wiórki wsypujemy do wysokiego naczynia (może być miska lub garnek)
Zalewamy woda i odstawiamy na noc.
Rano wszystko podgrzewamy (tak, aby parzyło w palce, ok 60 stopni. Nie gotujemy!)
Odstawiamy na 10 min i następnie wszystko miksujemy przez kilka minut.
Następnie odcedzamy wiórki na drobnym sitku (polecam mocno przyciskać łyżkę do wiórków ponieważ są one mocno nasączone i puszczą jeszcze dużo "mleka")

Smacznego ;)

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :)