I to zdrowe słodkości! :)
Idealne na:
przekąskę
drugie danie
wieczorne "małeconieco"
imprezkę
a nawet na prezent jeśli zapakujecie je w ładne małe pudełeczko :)
Polecam! Są pyszne! :)
Składniki na ok. 10-15 sztuk:
2 średniej wielkości marchewki starte na drobnych oczkach
4 - 6 dużych daktyli
1/2 szklanki mąki z migdałów
1/2 posiekanych orzechów pekan
1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
odrobina cynamonu
odrobina soli
Przygotowanie:
Daktyle zmiksuj w robocie kuchennym lub blenderem.
Dodaj do nich wszystkie składniki i zmiksuj na gładką masę (ja robiłam to blenderem i mimo iż było trochę opornie to się udało :))
Z tej masy zrób małe kuleczki i ułóż je na papierze do pieczenia. Wstaw do lodówki.
W tym czasie kiedy kuleczki się chłodzą można zrobić polewę czekoladową:
Zdrowa polewa czekoladowa
1/2 tabliczki czekolady 70-90% + 2-3 łyżki oleju kokosowego. Rozpuszczamy to w rondelku i kiedy przestygnie (zrobi się nieco gęste) polewamy nasze trufelki :)
Chłodzimy ok 2h w lodówce i gotowe!
Smacznego :)
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny :)