Na dużą blachę dajemy tylko 5 łyżek cukru i 3 łyżki masła.
Aromat jaki roznosi się po całym domu jest obłędny! Koniecznie spróbujcie!
Składniki na dużą blachę:
0,5 kg - 0,6 kg mąki
0,5 kostki drożdży (50g)
1 jajko
5 łyżek cukru
szczypta soli
1 szklanka mleka
2-3 łyżki wody
3 łyżki masła roztopionego
Dodatkowo:
Dowolne owoce (ja użyłam truskawek i rabarbaru)
Kruszonka:
1 szklanka mąki
Pół szklanki cukru
1 mały cukier waniliowy
½ kostki roztopionego masła
¼ łyżeczki cynamonu
Wszystkie składnik połączyć ze sobą.
Przygotowanie:
Drożdże rozetrzeć z 3 łyżkami cukru, dodać ciepłe ( niegorące mleko), 3 łyżki mąki, wszystko dokładnie wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.
Do wyrośniętego rozczynu, dosypać mąkę, lekko roztrzepane jajko, masło, szczyptę soli, wodę, 2 łyżki cukru i zagnieść ciasto.
Dokładnie zagniecione ciasto, pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
Po tym czasie ponownie zagnieść .
Ciasto rozwałkować i wyłożyć do wysmarowanej wcześniej formy.
Na wierzch ułożyć owoce, następnie posypać kruszonką. Tak przygotowane ciasto przed włożeniem do pieca , pozostawić na 15 min do wyrośnięcia.
Wstawić do piekarnika na około 1 godzinę w 180 stopniach C.
Smacznego :)
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny :)