Dania główne     Śniadania/kolacje     Zdrowe przekąski     Soki    

Drożdżówka z truskawkami i rabarbarem

Ciasto drożdżowe, które zawsze się udaje, a do tego jest pulchne i świeżutkie na drugi dzień :)
Na dużą blachę dajemy tylko 5 łyżek cukru i 3 łyżki masła.
Aromat jaki roznosi się po całym domu jest obłędny! Koniecznie spróbujcie!



Składniki na dużą blachę:

0,5 kg - 0,6  kg mąki
0,5 kostki drożdży (50g)
1 jajko
5 łyżek cukru
szczypta soli
1 szklanka mleka
2-3 łyżki wody
3 łyżki masła roztopionego

Dodatkowo:
Dowolne owoce (ja użyłam truskawek i rabarbaru) 

Kruszonka:
1 szklanka mąki
Pół szklanki cukru
1 mały cukier waniliowy
½ kostki roztopionego masła
¼ łyżeczki cynamonu

Wszystkie składnik połączyć ze sobą.

Przygotowanie:

Drożdże rozetrzeć z 3 łyżkami cukru, dodać ciepłe ( niegorące mleko),  3 łyżki mąki, wszystko dokładnie wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.
Do wyrośniętego rozczynu, dosypać mąkę, lekko roztrzepane jajko, masło, szczyptę soli, wodę, 2 łyżki cukru i zagnieść ciasto.
Dokładnie zagniecione ciasto, pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
Po tym czasie ponownie zagnieść .
Ciasto rozwałkować i wyłożyć do wysmarowanej wcześniej formy.
Na wierzch ułożyć  owoce, następnie posypać kruszonką. Tak przygotowane ciasto przed włożeniem do pieca , pozostawić na 15 min do wyrośnięcia.
Wstawić do piekarnika na około 1 godzinę w 180 stopniach C.

Smacznego :)

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :)