Te tościki zapoczątkowały moją przygodę w kuchni.. Co prawda pierwsza była pomidorówka o smaku..metalowego garnka, a także sos z dodatkiem ananasa przypominający jedną wielką kluskę.. nie zdziwi zapewne to nikogo, że po tych „apetycznych” daniach nastąpiła długa przerwa w kulinarnej dziedzinie ;)Oczywiście do czasu.. po obejrzeniu kilku odcinków Pascala nawróciło mnie :D Następny odcinek postanowiłam nagrać i wypróbować chociaż jedną potrawę. Padło na „Chrup-Pana”. Prostota przygotowania i smak powaliły nie tylko mnie ;) Mój B. był tak zachwycony, że grzechem byłoby poprzestanie na jednej przyjemności ;)
Tościki przygotowuję 2 razy w miesiącu, a także na filmowe wieczorki ze znajomymi (oni również są zachwyceni :D). Najważniejsze to użycie Ramy do smażenia (z olejem czy masłem to nie ta bajka), polanie tościków nie za dużą ilością mleka, bo będą za miękkie, przetarcie patelki po każdym smażeniu tak, by nie zostały na niej resztki sera czy chleba.. i to chyba wszystko :)
Składniki na 4 tosty:
8 kromek tostowych
1 szklanka mleka
200g żółtego sera
4 plasterki szynki (nie surowej)
Rama Culinesse do smażenia
Świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
1. Zetrzyj ser na tarce z dużymi oczkami.
2. Do miski z serem wlej mleko.
3. Rozłóż kromki na blacie i cztery z nich posyp 1/3 wilgotnego sera. Posyp świeżo zmielonym pieprzem.
4. Połóż na każdy tost po plasterku szynki. Na szynce znów rozłóż warstwę sera
2. Do miski z serem wlej mleko.
3. Rozłóż kromki na blacie i cztery z nich posyp 1/3 wilgotnego sera. Posyp świeżo zmielonym pieprzem.
4. Połóż na każdy tost po plasterku szynki. Na szynce znów rozłóż warstwę sera
5. Na wierzch każdej kanapki połóż kromkę chleba tostowego i posyp ją resztą sera i polej mlekiem, które zostało w misce.
6. Rozgrzej na patelni kilka łyżek Ramy Culinesse. Połóż chleb na tłuszczu i smaż na złoto (ok. 1-2min) następnie przewróć na drugą stronę (tą z serem na wierzchu) i również smaż na złoto.
7. Przekrój każdą kanapkę ukośnie.
6. Rozgrzej na patelni kilka łyżek Ramy Culinesse. Połóż chleb na tłuszczu i smaż na złoto (ok. 1-2min) następnie przewróć na drugą stronę (tą z serem na wierzchu) i również smaż na złoto.
7. Przekrój każdą kanapkę ukośnie.
z chęcią bym sobie i ja pochrupała;)
OdpowiedzUsuńfajne do schrupania :-)
OdpowiedzUsuńfajne są takie kulinarne początki :)
OdpowiedzUsuńsmaczne i szybkie, dla mnie bomba!
OdpowiedzUsuńNawet nie wiesz jak chętnie bym teraz pochrupała...
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś tą kanapkę, ale za nim pomyślałam o zrobieniu zdjęcia - znikła z talerza:) Była niesamowicie pyszna! Muszę ją raz jeszcze przyrządzić:)A Twoja wygląda tgak kusząco, że mam ochotę gryźć monitor:)
OdpowiedzUsuń