Dania główne     Śniadania/kolacje     Zdrowe przekąski     Soki    

Chłodnik litewski

A może zamiast niedzielnego rosołku zjecie dziś chłodnik litewski?
Przyznam się szczerze, że nigdy w życiu nie jadłam tego dania.
Parę dni temu sytuacja zmusiła do szybkiego zjedzenia na mieście i jedynym daniem jakie można było dostać "od ręki" był właśnie chłodnik. Tak bardzo mi zasmakował, że postanowiłam poszukać przepisu i go przygotować.
Po przeczytaniu kilku receptur powstał oto taki chłodnik :D
Przepis jak najbardziej udany i z pewnością będę do niego wracać.
Polecam spróbować :)



Składniki:

1 pęczek botwinki
1/2 litra jogurtu naturalnego
3 ogórki (mogą być małosolne)
4 rzodkiewki
4 łyżki posiekanego koperku
kwas z ogórków (ok 2 łyżki) 
szczypiorek (posiekany)
sól
pieprz
sok z cytryny (ok 2 łyżki)
woda
2 jajka ugotowane na twardo 

Przygotowanie:

1 Botwinkę umyj, obierz z łupinek, pokrój w małą kosteczkę i przełóż do garnka. Wlej tyle wody, aby zakryć buraczki. 
2 Gotuj pod przykryciem ok 15-20 min (aż będą miękkie)
3 Następnie dodaj sok z cytryny i pozostaw do ostygnięcia
4 Rzodkiewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach, ogórki pokrój w kosteczkę
5 Do botwinki dodaj jogurt (można użyć kefiru lub maślanki) i sok z ogórków (jeśli masz z ogórków małosolnych lub kiszonych)
6 Dodaj przygotowane warzywa oraz zioła
7 Wszystko wymieszaj razem i dopraw solą oraz pieprzem
8 Pozostaw na kilka godzin w lodówce
9 Gotowy chłodnik podawaj z ugotowanym jajkiem

Smacznego :)

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :)