Postanowiłam zrobić szybki torcik :)
Zaparzcie sobie wcześniej kawę, aby ostygła i posiekajcie czekoladę (najlepiej deserową lub 85% kakao)
Składniki (mała tortownica 20"):
4 duże jajka
0,5 szklanki drobnego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżki kakao
Wykonanie:
1.Białka ubić na sztywno dodać cukier i żółtka
2.Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i kakao. Lekko wymieszać
3.Wylać na formę do pieczenia
4. Piec w temp. 160-180st , ok. 40 minut
2.Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i kakao. Lekko wymieszać
3.Wylać na formę do pieczenia
4. Piec w temp. 160-180st , ok. 40 minut
Krem:
0,5 litra kremówki (najlepiej z Piątnicy)
1 serek mascarpone (Galbani)
2 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
Kremówkę ubijamy (byle nie za mocno), dodajemy cukier puder, a po chwili mascarpone. Ubijamy chwilę, aby nie zrobić z masy "masła"
Biszkopty nasączymy zaparzoną kawą, przekładamy śmietanką i posypujemy posiekaną czekoladą (85% kakao)
Smacznego :)
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny :)