Od kilku tygodni Kociak chodził za mną i marudził o cieście drożdżowym. O tym jak u niego w domu zawsze w niedzielę roznosił się zapach pysznej drożdżówki z dużą ilością kruszonki i lukru.. A ponieważ nie mogłam odkładać tego w nieskończoność postanowiłam, że na Wielkanoc zrobię mu niespodziankę :) Pośród wielu przepisów wyszukałam najmniej skomplikowany, choć przyznam, że wałkowanie ciasta drożdżowego mnie zaskoczyło, ale ponieważ nie miałam żadnego pojęcia o tego typu wypiekach nie odstępowałam od przepisu.. i całe szczęście ;) Recepta idealna dla początkujących, zero problemów, pięknie wyrośnięte i smaczne ciacho ;)
Przepis na drożdżówkę podpatrzony od: kuchareczka58 http://o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl/id,3221960,title,Ciasto-drozdzowe-z-owocami-i-z-kruszonka,index.html?ticaid=69ef8
Ilość porcji: duża blacha
Czas przygotowania: ok. 1,5h
Składniki na ciasto:
Przepis na drożdżówkę podpatrzony od: kuchareczka58 http://o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl/id,3221960,title,Ciasto-drozdzowe-z-owocami-i-z-kruszonka,index.html?ticaid=69ef8
Ilość porcji: duża blacha
Czas przygotowania: ok. 1,5h
Składniki na ciasto:
- 0,5 kg - 0,6 kg mąki
- 0,5 kostki drożdży (50g)
- 1 jajko
- 6 łyżek cukru
- szczypta soli
- 1 szklanka mleka
- 2-3 łyżki wody
- 3 łyżki masła roztopionego
Dodatkowo:
Dowolne owoce (ja użyłam mieszanki mrożonej)
Przygotowanie:
- Drożdże rozetrzeć z 3 łyżkami cukru, dodać ciepłe ( niegorące mleko), 3 łyżki mąki, wszystko dokładnie wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.
- Do wyrośniętego rozczynu, dosypać mąkę, lekko roztrzepane jajko, masło, szczyptę soli, wodę, cukier i zagnieść ciasto.
- Dokładnie zagniecione ciasto, pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
- Po tym czasie ponownie zagnieść .
- Ciasto rozwałkować i wyłożyć do wysmarowanej wcześniej formy.
- Na wierzch ułożyć dowolne owoce, następnie posypać kruszonką , tak przygotowane ciasto przed włożeniem do pieca , pozostawić na 15 min do wyrośnięcia.
- Wstawić do piekarnika na około 1 godzinę w 180 stopniach C.
- Po upieczeniu, na lekko ostudzony placek polewamy lukier.
Kruszonka:
- 1 szklanka mąki
- Pół szklanki cukru
- 1 mały cukier waniliowy
- ½ kostki roztopionego masła
- ¼ łyżeczki cynamonu
Lukier:
- ¾ szklanki cukru pudru
- odrobina przegotowanej gorącej wody
- odrobina soku z cytryny
Najlepsza jest jeszcze cieplutka. A "surową" kruszonkę kocham!
OdpowiedzUsuńte ciasto robię już po raz 4 i za każdym razem wychodzi cudowne! :)
OdpowiedzUsuń