Dania główne     Śniadania/kolacje     Zdrowe przekąski     Soki    

Łazanki z kapustą i kiełbaską


Są potrawy, które przyrządzam w większej ilości, aby móc je zamrozić i skorzystać z tych zapasów kiedy brak czasu nie pozwala poszaleć w kuchni.
Jednym z takich dań są łazanki z kapustą. Taka ilości spokojnie wystarcza na 3-4 obiady dwuosobowe ;)

Czas przygotowania: godzina
Ilość porcji: duuuużo ;)

Składniki:
1 makaron łazanki
2 małą główka kapusty
3 ok 0,5kg kiełbasy (np, żywiecka)
4 2 cebule
5 sól
6 pieprz

Przygotowanie:
Kapustę poszatkować, wrzucić do wrzątku i gotować ok 10min.
W tym czasie cebulę pokroić w kosteczkę, zeszklić, dodać pokrojoną kiełbaskę i podsmażyć.
Kapustę odcedzić i przełożyć na patelnię, woka lub innego głebokiego naczynia z dodatkiem małej ilości oleju, dodać kiełbaskę z cebulką i dusić pod przykryciem aż kapusta delikatnie zbrązowieje (ok 20min). Następnie zdejmujemy pokrywkę i dosmażamy (ok 10min)

7 komentarzy:

  1. uwielbiam łazanki - twoje wyglądaja bardzo apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  2. a ja mam taką ochotę na łazanki! chyba niedługo zrobię! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Łazanki! Pycha!
    Bardzo piękne te Twoje "Debiuty" - będę zaglądać!
    Zapraszam też do siebie i serdecznie pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. i pomyślec, że nigdy nie jadłam łazanek..

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję Wam i zapraszam do dalszych odwiedzin ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :)