Dania główne     Śniadania/kolacje     Zdrowe przekąski     Soki    

Karpatka


































Karpatka idealna :)
Ma delikatny krem i przygotowuje się ją bardzo łatwo – udała mi się za pierwszym razem :) Krem wychodził mi troszkę za luźny więc zmniejszyłam ilość mleka i teraz jest super :)
Przepis z mojewypiek

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka wody
  • pół kostki masła (125 g)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 Masło rozpuścić w garnku, dolać wodę, doprowadzić do wrzenia. Wsypać mąkę i chwilę ucierać do powstania gęstej masy. Po lekkim przestudzeniu wbijać jajka, proszek do pieczenia i miksować. Gotową masę podzielić na 2 części. Blachę o wymiarach 32 x 23 cm wysmarować tłuszczem i obsypać kaszą manną (uwaga: nie wykładamy papierem, ciężko potem papier oddzielić od ciasta). Jedną część ciasta rozprowadzić na blaszce (ciasto jest klejące, ale takie ma być). Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 - 30 minut (w trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika!). Najlepiej - by ciasto stygło jeszcze w piekarniku, choć ja się do tego nie stosuję. W ten sam sposób upiec drugą część ciasta.
Składniki na krem:

  • 3 szklanki mleka (u mnie 2,5)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 kostki masła (uwaga: jeśli lubicie bardziej maślane kremy dodajcie więcej masła)
  • 1 cukier waniliowy - 16 g
  • 4 łyżki mąki pszennej, z lekką 'górką' (dałam krupczatkę, uwaga: jeśli mieszkasz w UK nie dodawaj 'plain flour' - krem będzie miał szary kolor)
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej (z lekką 'górką')
  • 4 jajka

Ponadto:

  • cukier puder do posypania

 Zagotować 2 szklanki mleka z cukrami i masłem. Pozostałą szklankę zmiksować z jajkami i mąką, po czym wlać do gorącego mleka. Gotować 1 - 2 minuty, energicznie mieszając, by się nie porobiły grudki.
Gorący krem wylać na jeden upieczony wcześniej płat ciasta (zostawiając po bokach wolne 2 cm - po nałożeniu drugiego płatu ciasta krem by wypłynął), przykryć drugim. Ostudzić. Schłodzić. Oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :)

 

3 komentarze:

  1. Ciasto mojego dzieciństwa:) Moja Babcia zawsze go piekła:) Mam do niego ogromny sentyment:) Chętnie się poczęstuję Twoim wypiekiem, bo wygląda bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. przepis na krem wg mnie : dwa budynie śmietankowe winiary 0,5 litra mleka 5 łyżek cukru ugotowac i wystudzic ( ma byc zimne) kostka masła roztarta mikserem powoli dodawać budyn :-) szybsze i smaczne ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :)