Karpatka idealna :)
Ma delikatny krem i przygotowuje się ją bardzo łatwo – udała mi się za pierwszym razem :) Krem wychodził mi troszkę za luźny więc zmniejszyłam ilość mleka i teraz jest super :)
Przepis z mojewypiek
Składniki na ciasto:
- 1 szklanka wody
- pół kostki masła (125 g)
- 1 szklanka mąki pszennej
- 5 jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masło rozpuścić w garnku, dolać wodę, doprowadzić do wrzenia. Wsypać mąkę i chwilę ucierać do powstania gęstej masy. Po lekkim przestudzeniu wbijać jajka, proszek do pieczenia i miksować. Gotową masę podzielić na 2 części. Blachę o wymiarach 32 x 23 cm wysmarować tłuszczem i obsypać kaszą manną (uwaga: nie wykładamy papierem, ciężko potem papier oddzielić od ciasta). Jedną część ciasta rozprowadzić na blaszce (ciasto jest klejące, ale takie ma być). Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 - 30 minut (w trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika!). Najlepiej - by ciasto stygło jeszcze w piekarniku, choć ja się do tego nie stosuję. W ten sam sposób upiec drugą część ciasta.
Składniki na krem:
- 3 szklanki mleka (u mnie 2,5)
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 kostki masła (uwaga: jeśli lubicie bardziej maślane kremy dodajcie więcej masła)
- 1 cukier waniliowy - 16 g
- 4 łyżki mąki pszennej, z lekką 'górką' (dałam krupczatkę, uwaga: jeśli mieszkasz w UK nie dodawaj 'plain flour' - krem będzie miał szary kolor)
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej (z lekką 'górką')
- 4 jajka
Ponadto:
- cukier puder do posypania
Zagotować 2 szklanki mleka z cukrami i masłem. Pozostałą szklankę zmiksować z jajkami i mąką, po czym wlać do gorącego mleka. Gotować 1 - 2 minuty, energicznie mieszając, by się nie porobiły grudki.
Gorący krem wylać na jeden upieczony wcześniej płat ciasta (zostawiając po bokach wolne 2 cm - po nałożeniu drugiego płatu ciasta krem by wypłynął), przykryć drugim. Ostudzić. Schłodzić. Oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :)
Ciasto mojego dzieciństwa:) Moja Babcia zawsze go piekła:) Mam do niego ogromny sentyment:) Chętnie się poczęstuję Twoim wypiekiem, bo wygląda bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńBardzo, bardzo apetyczna :)
OdpowiedzUsuńprzepis na krem wg mnie : dwa budynie śmietankowe winiary 0,5 litra mleka 5 łyżek cukru ugotowac i wystudzic ( ma byc zimne) kostka masła roztarta mikserem powoli dodawać budyn :-) szybsze i smaczne ;)
OdpowiedzUsuń