Dania główne     Śniadania/kolacje     Zdrowe przekąski     Soki    

Popękane ciasteczka


Takim ciasteczkom nie da się oprzeć ;) Zachęcają wyglądem i swoim wspaniale czekoladowym smakiem. Są mięciutkie nie tylko w dzień upieczenia.
Ciasto można przygotować na wieczór, wstawić na noc do lodówki, a na drugi dzień są gotowe do pieczenia :)
Za pierwszym razem robiłam je z dodatkiem ekstraktu z wanilii, jednak ostatnio zastąpiłam go pomarańczowym rumem i ta druga wersja jest dla mnie zdecydowanie smaczniejsza :)

Przepis znaleziony na stronce mojewypieki


     Składniki:
225 g połamanej gorzkiej czekolady
110 g masła
     2/3 szklanki cukru (dałam troszkę mniej)
     3 duże jajka
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 i 2/3 szklanki mąki
cukier puder - około pół szklanki - do obtoczenia

Wykonanie:
1 Masło rozpuścić w małym rondelku. Pod koniec rozpuszczania dodać połamaną czekoladę, rozpuścić, dokładnie wymieszać (uważając, by się nie przypaliło).
2 Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywno, dodając pod koniec partiami cukier, a następnie żółtka i ekstrakt z wanilii. Wymieszać z masą czekoladową (ja do ubitych jajek dodawałam chłodną masę czekoladową, dalej miksując).
3 Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia. Wsypać do powstałej masy czekoladowej, dobrze wymieszać. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce, a najlepiej przez całą noc.
4 Ciasto wyjąć z lodówki, nabierać łyżeczką do herbaty (będzie ciężko, bo ciasto powinno być bardzo twarde), formować kuleczki mniejsze od orzecha włoskiego, obtaczać je mocno w cukrze pudrze i wykładać na blachę wyłożoną pergaminem.
5 Piec około 12 minut w temperaturze 165ºC. Podczas pieczenia ciasteczka lekko się spłaszczą i popękają. Studzić na kratce.


Uwaga: masa do formowania kulek powinna być mocno twarda. Najlepiej pozostałą część ciasta trzymać w lodówce, gdy pieczemy pierwszą partię. Im ciasto bardziej mięknie tym ciastka się mocniej rozpłyną, nie popękają już tak mocno, a cukier puder na nich będzie sprawiał wrażenie 'mokrego'. Nie piec też dłużej niż zalecany czas, by nie były zbyt twarde, lepiej na próbę jedno ciastko skosztować.

Smacznego :)




3 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny :)