Dania główne     Śniadania/kolacje     Zdrowe przekąski     Soki    

Granola

Pyszne domowe musli, które w przygotowaniu nie zajmie nam więcej niż 10min :)
Możemy wykorzystać wszelkie bakalie i dodatki jakie lubimy.
W tej granoli wykorzystałam resztki dodatków do ciast i wypieków pieczywa :) Nie ma tu nic "sztucznego", nie dodawałam też cukru, aby móc jeść je bez wyrzutów sumienia :D 
Proporcje również są dowolne - ważne, aby dodać olej i miód (ew. syrop klonowy), które pozwolą skleić nasze składniki.


Składniki:
płatki owsiane - 1 szklanka
słonecznik
biały sezam
orzechy włoskie
orzechy laskowe
żurawina
migdały
2 łyżki oleju
4 łyżki miodu
1/2 łyżeczki soli
mały słoiczek dżemu owocowego

Przygotowanie:
Wszystkie składniki, oprócz żurawiny, wymieszać. Wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia i piec ok. 35min w temp. 170stopni. Następnie wystudzić, pokruszyć i dodać żurawinę. Można przechowywać w szczelnym pojemniku.
Są pyszne z dodatkiem jogurtu, mleka,deserów czy nawet musów owocowych.
Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Domowe musli jest najlepsze na świecie :D I to o czym piszesz a co jest najważniejsze - można je wciągać (prawie) bez wyrzutów sumienia!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :)