Jeśli szykuje się Wam wizyta gości lub w gości to polecam te
ciasteczka :) Jest przy nich mało do robienia więc możemy resztę czasu
poświęcić na przygotowania. Ciasto zrobimy w 3minutki i jedynie formowanie
kuleczek zajmie nam nieco więcej czasu. Jako nadzienie polecam dżem
porzeczkowy, który świetnie przełamie słodycz migdałów. Przy okazji podpowiem
by nie dodawać nutelli jako nadzienia bo się nie rozpuści (a taką miałam
nadzieję) i zrobi się bardzo twarda.
Ciasteczka są pyszne, lekko ciągnące i miękkie w środku.
Kolejny przepis od Doroty :)
Składniki na około 40 ciastek:
3 białka
300 g zmielonych migdałów
300 g cukru pudru + więcej do obtoczenia ciastek
1 łyżka miodu lub golden syrupu
nadzienie: dowolne konfitury, lemon curd, płatki migdałów, creme patissiere itp.
Wszystkie składniki zmiksować na gęstą, plastyczną masę. Masa może się kleić. Przykryć folią spożywczą, wstawić do lodówki na przynajmniej 30 minut, do schłodzenia.
Po tym czasie formować z ciasta nieduże kulki, wielkości małego orzecha włoskiego, obtaczać w cukrze pudrze. Układać na blaszce zachowując odstępy - ciastka podwajają objętość. Lekko spłaszczyć. Końcem drewnianej łyżki zrobić wgłębienia w ciastkach, wypełniać je niedużą ilością dowolnego nadzienia.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut. Wystudzić na kratce.
Smacznego :)
Wyglądają mega apetycznie!Mam je na swojej "liście życzeń" :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Basia
Będę musiała wypróbować!
OdpowiedzUsuńAle apetycznie wyglądają chętnie bym takie spróbowała:)
OdpowiedzUsuńApetyczne maleństwa:)
OdpowiedzUsuńPięknie i apetycznie się prezentują ;) Takie ciasteczka w stylu amaretti :) A że uwielbiam wszystko, co migdałowe to przepis zapisany do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńale ślicznie wyglądają!!!
OdpowiedzUsuńzapraszam na konkurs u mnie na blogu!
Jadłabym ! Uwielbiam je !
OdpowiedzUsuńo, coś dla mnie, bez zbędnego kombinowania;D
OdpowiedzUsuńPycha!!! Właśnie je zrobiłam :)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie...chyba się na nie skuszę...Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńwlasnie sie pieka,juz rok temu pieklam i sa wspaniale,do srodka wkladam co mam kawaleczki czekolady,cale migday,rodzunki etc....polecam,,
OdpowiedzUsuń