Likier nie jest gęsty ani przesłodzony. Przechowywany w lodówce może przetrwać miesiąc (jak nie dłużej).
Jego przygotowanie zajmie Wam ok 20min plus czas na ozdobienie butelek ;)
Z podanej ilości wyszedł mi 1 litr likieru.
Jest pyszny! :)
Przepis z tej stronki
Likier kukułkowy
Składniki:
500ml mleka skondensowanego niesłodzonego
2 paczki cukierków kukułka (ok. 300g)
300-350ml wódki
Przygotowanie:
Cukierki (jeszcze w papierkach) tłuczemy delikatnie wałkiem, aby tak pokruszone szybciej się nam rozpuściły. Wrzucamy do garnuszka, zalewamy mlekiem i rozpuszczamy na wolnym ogniu. Studzimy. Dodajemy wódkę. Mieszamy i rozlewamy do buteleczek.
Na zdrowie :)
P.S
Przepis dodaję do świątecznej akcji: :)
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny :)