Jak zaplanować dietę treningową?
Wszystkie informacje są zaczerpnięte z genialnej książki: "Żywienie w sporcie" Anita Bean.
Użyjmy do tego piramidy zdrowego żywienia.
Z pewnością każdy zna ten rysunek, gdzie na dole są warzywa i owoce, a na samej górze malutkie kalorie uzupełniające ;)
Pamiętaj o wprowadzeniu do diety różnorodnych produktów z każdej grupy.
Owoce i warzywa
5-9 porcji dziennie
Owoce i warzywa zawierają witaminy, minerały, błonnik oraz inne odżywcze substancje roślinne, które są ważne dla zdrowia, odporności i optymalnej wydolności.
Jak odmierzyć porcje?
Warzywa:
3-5 porcji
1 porcja to mniej więcej tyle, ile zmieścisz w dłoni (np. 2-3 różyczki brokuła, 1 marchew, 5 pomidorków koktajlowych)
Owoce:
2-4 porcje
1 porcja to mniej więcej wielkość piłki od tenisa (np. 1 gruszka, banan, brzoskwinia, 1-2 owoce śliwki, mandarynki, kiwi, 8-10 truskawek, 12-16 winogrona, 1 średnia szklanka soku owocowego)
Niedługo o produktach zbożowych :)
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny :)