Dania główne     Śniadania/kolacje     Zdrowe przekąski     Soki    

Sałatka z jajkiem

Sałatki to jedno z moich ulubionych dań serwowanych na kolację. Są lekkie i można je urozmaicać na różne sposoby.
Już od jakiegoś czasu planowałam  kupić suszarkę do sałaty - ponoć to szybki i świetny sposób na osuszanie warzyw czy ziół. Przyznam, że uwielbiam gadżety, ale jak na razie muszą być one na miarę możliwości finansowych, więc kiedy podczas ostatniej wizyty w centrum natrafiłam na promocję tego niezbędnego narzędzia nie zastanawiałam się za długo :) I nie żałuję. Choć jest to najzwyklejsza suszarka (bez ponadczasowego designu, czy dodatkowych udoskonaleń) sprawdza się doskonale ;) Myje się w niej dobrze, jest pojemna i doskonale osusza, dzięki czemu sałatki nie są przemoczone i nie tracą chrupkości ;)
Dziś będzie przepis na najprostszą sałatkę jaką robiłam.  Możemy do niej przygotować grzanki:
Pokroić bagietkę na małe kromki, nasączyć delikatnie oliwą, podgrzać na patelni (bez dodatku tłuszczu) z dodatkiem, np.: soli czosnkowej, suszonego oregano, bazylii czy innej ulubionej mieszanki ziołowej.

Smacznego  ;)


Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: ok. 20 min

Składniki:
  • Mieszanka sałat
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • Pół puszki kukurydzy
  • 2 pomidory
  • Ulubiony sos do sałatek
Przyrządzanie:
  1. Sałatę dokładnie myjemy i suszymy
  2. Pomidory i jajka kroimy na ćwiartki
  3. Wszystko łączymy ze sobą, dodajemy kukurydzę (bez zalewy)
  4. Polewamy sosem przygotowanym wg opisu na opakowaniu.

    Oto moi dzisiejszy pomocnicy :)

    2 komentarze:

    1. i ja należę do wielbicieli sałatek
      mieszanki smaków i kolorów,ach

      OdpowiedzUsuń
    2. również kocham jeść sałatki;) Jakich masz pięknych pomocników!

      OdpowiedzUsuń

    Dziękuję za odwiedziny :)