Dania główne     Śniadania/kolacje     Zdrowe przekąski     Soki    

Aromatyczna pomidorowa


Pan pomidor wlazł na tyczkę
I przedrzeźnia ogrodniczkę.
“Jak pan może,
Panie pomidorze?!”
Oburzyło to fasolę:
“A ja panu nie pozwolę!
Jak pan może,
Panie pomidorze?!”
Groch zzieleniał aż ze złości:
“Że też nie wstyd jest waszmości,
Jak pan może,
Panie pomidorze?!”
Rzepka także go zagadnie:
“Fe! Niedobrze! Fe! Nieładnie!
Jak pan może,
Panie pomidorze?!”
( „Pomidor”. J. Brzechwa)

Ilość porcji: 3 miseczki
Czas przygotowania: ok. 40min.

Składniki:
  • 1 kostka bulionu z zielem angielskim i liściem laurowym
  • 1 mała cebula
  • 1 marchewka
  • 3 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżeczki koncentratu
  • trochę tymianku
  • trochę majeranku
  • 3 łyżki śmietany do zup
  • Sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • oliwa

Przygotowanie:
  1. W rondlu rozgrzej ok. 2 łyżki oliwy. Cebulę i marchewkę drobno pokrój i duś je na oliwie.
  2. W tym czasie obierz pomidory ze skórki i pokrój na ćwiartki (pestki można usunąć).
  3. Do cebuli i marchewki dodaj czosnek i zioła.
  4. Kostkę rozpuść w litrze wrzątku.
  5. Bulionem zalej warzywa.
  6. Gotuj na wolnym ogniu ok. 20 – 30min. Zmiksuj, dodaj śmietanę, dopraw i podgrzej.

8 komentarzy:

Dziękuję za odwiedziny :)