Pan pomidor wlazł na tyczkę
I przedrzeźnia ogrodniczkę.
“Jak pan może,
Panie pomidorze?!”
Oburzyło to fasolę:
“A ja panu nie pozwolę!
Jak pan może,
Panie pomidorze?!”
Groch zzieleniał aż ze złości:
“Że też nie wstyd jest waszmości,
Jak pan może,
Panie pomidorze?!”
Rzepka także go zagadnie:
“Fe! Niedobrze! Fe! Nieładnie!
Jak pan może,
Panie pomidorze?!”
( „Pomidor”. J. Brzechwa)
Ilość porcji: 3 miseczki
Czas przygotowania: ok. 40min.
Składniki:
I przedrzeźnia ogrodniczkę.
“Jak pan może,
Panie pomidorze?!”
Oburzyło to fasolę:
“A ja panu nie pozwolę!
Jak pan może,
Panie pomidorze?!”
Groch zzieleniał aż ze złości:
“Że też nie wstyd jest waszmości,
Jak pan może,
Panie pomidorze?!”
Rzepka także go zagadnie:
“Fe! Niedobrze! Fe! Nieładnie!
Jak pan może,
Panie pomidorze?!”
( „Pomidor”. J. Brzechwa)
Ilość porcji: 3 miseczki
Czas przygotowania: ok. 40min.
Składniki:
- 1 kostka bulionu z zielem angielskim i liściem laurowym
- 1 mała cebula
- 1 marchewka
- 3 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżeczki koncentratu
- trochę tymianku
- trochę majeranku
- 3 łyżki śmietany do zup
- Sól
- świeżo zmielony pieprz
- oliwa
Przygotowanie:
- W rondlu rozgrzej ok. 2 łyżki oliwy. Cebulę i marchewkę drobno pokrój i duś je na oliwie.
- W tym czasie obierz pomidory ze skórki i pokrój na ćwiartki (pestki można usunąć).
- Do cebuli i marchewki dodaj czosnek i zioła.
- Kostkę rozpuść w litrze wrzątku.
- Bulionem zalej warzywa.
- Gotuj na wolnym ogniu ok. 20 – 30min. Zmiksuj, dodaj śmietanę, dopraw i podgrzej.
pomidorową bardzo lubię;)
OdpowiedzUsuńJedna z moich ulubionych zup. W twoim wydaniu wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńjak pysznie! ma świetny kolor :)
OdpowiedzUsuńJuż czuję jej aromat :))))
OdpowiedzUsuńMmmmmmmm :D
OdpowiedzUsuńale musi byc pyszna:) moja ulubiona zupka:)
OdpowiedzUsuńpomidorowa to dla mnie najpyszniejsza zupa
OdpowiedzUsuńPomidorowa to moja ULUBIONA zupa! Twoja wygląda niezwykle apetycznie!
OdpowiedzUsuńPozdrowienia:)