Dania główne     Śniadania/kolacje     Zdrowe przekąski     Soki    

Jabłecznik


Został mi do wykorzystania jeden słoiczek (właściwie to porządny słoik) babcinego musu z jabłek. Ciężko mi było sięgać po niego, ale babcia obiecała zrobić nowe zapasy na mój przyjazd (to już niedługo) więc wyrzuty były mniejsze ;) Ponieważ był to ostatni słoik nie było mowy o eksperymentowaniu ;) Wykorzystałam sprawdzony i ulubiony przepis na ciasto, które można łączyć z wszelkimi musami, owocami czy serem.. i jak zawsze wyszło pyszne ;)


Składniki:
  • 3 szklanki mąki
  • 1 torebka proszku do pieczenia
  • 25 dag cukru
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 15 dag masła lub margaryny


Przygotowanie:
  1. Mąkę przesiać do miski, wsypać 25dag cukru, proszek do pieczenia i cukier waniliowy.
  2. Wbić 2 jajka, dodać tłuszcz. Ze składników wyrobić kruszonkę.
  3. Do wysmarowanej i posypanej mąką tortownicy (o średnicy 26cm) przełożyć 2/3 kruszonki.
  4. Lekko docisnąć do spodu formy, rozłożyć mus jabłkowy, przykryć resztą kruszonki.
  5. Piec 45-50min w tem 200stopni. Kroić na porcje gdy całkiem ostygnie.

18 komentarzy:

  1. mus z jabłek? och, zawsze robię!
    potem, kiedy nastaje okres mrozu i słoty, a ja mam ochotę na szarotkę pachnącą wakacyjnymi wspomnieniami, otwieram jeden z takich weków i zaciągam się słodką wonią tych winnych owoców. taka odskocznia z szarej, pochmurnej rzeczywistości w ciepłe, wakacyjne i słoneczne chwile.
    piękny jabłecznik. domowy, kruchutki, świeży i aromatyczny.klasyka? ale za to jaka!

    OdpowiedzUsuń
  2. A do tego jakie ładne:) Pierwsze zdjęcie bomba!Podoba mi się bardzo:)
    Pozdrawiam Cię serdecznie pierwszy raz zaglądając do Twojego świata:)

    OdpowiedzUsuń
  3. przechrzciłabym tej jabłecznik na szarlotkę i byłoby super :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piekne zdjecie Ci wyszlo na tym sianku :) A ciasto wyglada pysznie. I nie ma to jak domowy mus jablkowy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam jabłeczniki ! Twój wygląda bardzo pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ mam ochotę na kawałek takiego domowego ciasta...

    OdpowiedzUsuń
  7. ;) smacznego! Ja dziś drożdżówkę ze śliwkami czyniłam... :)


    Miłej soboty :)

    OdpowiedzUsuń
  8. zdjęcia cudownie sielskie i takie jesienne :) super!

    OdpowiedzUsuń
  9. Jabłecznik cudowny! Też lada dzień muszę powrócić do ciast z jabłkami:) Ale zdjęcia to dopiero cudo!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  10. też mam mus do wykorzystania, przepis zachowuję

    OdpowiedzUsuń
  11. Karmel-itko - ja również uwielbiam otwierać takie weki zimą i przypominać sobie w jakim klimacie były robione i przez kogo :)

    Ewalajno - dziękuję za odwiedziny i mam nadzieję, że będą one częstsze ;)

    Myniolinko - a ja właściwie nie wiem czym się różni jabłecznik od szarlotki? nigdy nie zwracałam na to uwagi, ważne było by było jabłka :)

    Majko - to prawda, nie ma jak domowe zapasy :)

    Grażyno - dziękuję :)

    Zaytoon - parę chwil i gotowe :)

    Mała Mi - dziękuję i Tobie również :)

    Paulo - dziękuję :)

    Justyno - jak większość z nas łasuchów :)

    Anno- Mario - dziękuję :) czekam na Twoje przepisy z niecierpliwością :)

    Kaś - powodzenia i smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Lubię babcine musy. Szczególnie jabłkowe! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. jakie piękne zdjęcia.. jakie pyszne ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  14. Przepiękne zdjecia!!!!!!
    Zdecydowanie zostają Moimi fotkami tygodnia!:)
    Ps: Jaki masz aparat?

    Buziaczki

    OdpowiedzUsuń
  15. u mnie szarlotka króluje od 3 dni, nawet bardz podobna - tylko przepis inny. Muszę tylko go opublikować, a jest caly zapaprany ciastem :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Dziękuję Wam za odwiedziny i komentarze :)
    Olciaky - aż się zarumieniłam ;) to mój pierwszy aparat więc jeszcze go poznaję - Nikon d60
    pozdrowionka dla Was :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Nie masz za co dziękować, na prawdę pierwsza klasa!
    Też mam Nikonka;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :)