Dania główne     Śniadania/kolacje     Zdrowe przekąski     Soki    

Jajecznica z pieczarkami


To kolejny przepis na pyszne i syte śniadanko ;) Przyznam, że miałam opór co do takiego podania jajecznicy.. od zawsze tak pospolita jajecznica była serwowana u nas na śniadanie z dodatkiem soli i szczypiorku. Wszelkie mamine kombinacje (cebulka, pieprz) kończyły się: „kupię sobie drożdżówkę”.
Długo się przymierzałam i wreszcie ciekawość zwyciężyła ;) smak ciekawy, ale pewnie minie trochę czasu zanim się przyzwyczaję. W kolejce czekają już łosoś i awokado..
Przepis od >>klik<<

Rady autorki : Dzięki dodaniu łyżki oleju do smażonych na maśle pieczarek masło nie przypali się a pieczarki ładnie się zarumienią.
Pieczarki solimy pod sam koniec smażenia, wtedy nie ściemnieją.
Jajecznicę smażymy oddzielnie, na drugiej patelni, na maśle. Jajka nie powinny być za bardzo ścięte i przesuszone.
Ja dodałam szczypiorek i było również smaczne ;)

Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: ok. 20 min

Składniki:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki masła (do jajek i pieczarek)
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 2 filiżanki małych pieczarek
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (Ja dodałam szczypiorek i było również smaczne ;))

Przygotowanie:
  1. Przygotować dwie nieduże patelnie. Pierwszą rozgrzać i wlać olej oraz dodać 2 łyżki masła, rozpuścić. 
  2. Wrzucić umyte i osuszone pieczarki i smażyć kilka minut, ładnie rumieniąc z każdej strony. 
  3. Doprawić solą i pieprzem. 
  4. W międzyczasie opiec w tosterze grzanki, posmarować je masłem i ułożyć na dwóch talerzach.
  5. Rozgrzać drugą patelnię i rozpuścić na niej 2 łyżki masła, wbić jajka i doprawić solą. 
  6. Smażyć szybko, robiąc tylko 4-5 ósemek. 
  7. Jak tylko białka się zetną zdjąć z patelni i ułożyć na przygotowanej jednej grzance. 
  8. Na drugiej grzance ułożyć pieczarki. Posypać pieprzem i natką pietruszki.

11 komentarzy:

  1. I tak najlepsza jajecznica jest bez dodatków.
    Spróbowałabym, ale na wszelki wypadek..."kupię drożdżówkę" ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja często kombinuje z jajecznicą- a to pieczarki, pomidory, oliwki.

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja bardzo lubię jajecznicę na cebuli. Ze szczypiorkiem zresztą też, z grzybami... U nas zwykle się ją je z wieloma dodatkami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja bardzo często robię z pieczarkami,ale pieczarki podaję osobno - tak, że każdy może sobie wziąść tyle ile chce:)

    Do pieczarek oprócz cebulki i pieprzu dodaję szczyptę gałki muszkatułowej i czasami szczyptę chilli. Niby takie codzienne a można się najeść:)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj widzę dziewczyny, że jesteście odważniejsze i ostro kombinujecie z tymi jajecznicami :)
    Arven - rozśmieszył mnie Twój komentarz ;)
    Pozdrawiam Was :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ale dawno nie jadłam takiej jajecznicy!

    OdpowiedzUsuń
  7. Olivio! Litości! Nie wytrzymam do rana bez tej cudownej jajecznicy!
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  8. o, najulubiensza jest na pieczarkach :)

    OdpowiedzUsuń
  9. moja ulubiona jest na mące ale takiej też bym skosztowała :)

    OdpowiedzUsuń
  10. A ja bardzo lubię jajecznicę z pieczarkami:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :)