Dania główne     Śniadania/kolacje     Zdrowe przekąski     Soki    

Papryka faszerowana


Danie bardzo długo odwlekane. Nie wierzyłam, że coś tak pysznego może być proste w przygotowaniu. Jednak podnoszenie poprzeczki w każdej dziedzinie zawitało również do kuchni. Najpierw nauki u mamy następnie zetknięcie się z przepisem Ewelajny ..i reszta zrobiła się sama ;) Z przepisu wyszło mi 10 wspaniałych (średniej wielkości) papryk. Z braku dużego naczynia żaroodpornego papryczki przygotowałam w garnku z dodatkiem niewielkiej ilości wody (zakrywającej dno garnka) i odrobiny oleju.


































Ryż:
1 niecała szklanka ryżu
2 szkl. wody
1 łyżka masła

Farsz:
1/2 kg mielonej łopatki (nie całkiem chudej)
duża cebula pokrojona w kostkę
1 jajko
pęczek pietruszki (pokrój)
sól, pieprz
1/2 – szklanki oleju i 1/2 szkl. wody
9-10 niewielkich papryk, w zależności od wielkości (jeśli to możliwe, weź lepiej mniejsze, niż większe)
4-5 plasterków słoninki (pominęłam)
tyle łyżeczek masła, ile papryk (pominęłam)

Przygotowanie:
1. Zagotuj ryż: do garnczka wsyp ryż, wlej wodę, sól (mniej-więcej pół łyżki) i dodaj łyżkę masła albo oleju. Zagotuj i odstaw. Po 5 –8 min znów postaw na ogień i doprowadź do zagotowania, odstaw i pozwól, aby ryż “doszedł” – aby był uparowany i sypki. Pozwól aby ryż ostygł.
2. Oczyść paprykę, zostawiając ogonki i odcinając wierzchy – późniejsze czapeczki.
3. Ustaw piekarnik na 200°C. Wymieszaj ostudzony (najwyżej lekko ciepły) ryż mięsem, cebulą i pietruszką, dodaj sól i pieprz w ilościach według smaku (ja próbuję nadzienie). Przygotowanym farszem nadziej paprykę.
4. W garnku, brytfance, czy naczyniu żaroodpornym (stawiając na płytce) roztop słoninkę. Następnie włóż papryki, dolej 1/2 szkl. oleju i 1/2 szkl. wody. Przykryj pokrywką i staw do piekarnika -zwiększ temp. 250°C. Piecz 40 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i na każdą z papryk połóż po łyżeczce masła. Zapiekaj 10-15 minut, aż nadzienie przypiecze się lekko.
* W tym samym też czasie, kiedy pokrywka została zdjęta, włóż do piekarnika na pokrywce, albo w innym naczyniu żaroodpornym, paprykowe wieczka posmarowane masłem, bądź oliwą ułożone wnętrzem do góry, aby zmiękły.
5. Otwórz piekarnik, zmniejsz temp. do 200°C, wyjmij “czapeczki” i nałóż je na papryki, zapiekaj jeszcze 10 min. Najlepiej podawać w garnku, w którym się piekło, podkładając deseczkę bądź specjalną podkładkę.

4 komentarze:

  1. zawsze bałam się takich dań bo uważałam że są bardzo pracochłonne, a tu proszę prosto i smacznie! pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Olivio, cieszę się niezmiernie, że się skusiłaś:), bo to proste i pyszne danie. Teraz to nawet mi narobiłaś ochoty (znowu)...:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ivka - to właśnie jak ja ;) ale polecam spróbować bo serio warto :)
    Mania179 - :D
    Ewelajna - dziękuję Ci raz jeszcze za przepis. To danie będzie z pewnością u mnie częstym gościem :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :)