Dania główne     Śniadania/kolacje     Zdrowe przekąski     Soki    

Sernik Buni


Raz na jakiś czas pobieram nauki kulinarne u mamy :) Była już papryka faszerowana , a teraz stworzyłyśmy sernik :)
Przepis jest na dużą blachę.


Składniki na ciasto:
4,5 szklanki maki (najlepiej krupczatka)
1,5 szklanki cukru pudru
5 żółtek
1 i 1/3 kostki margaryny

Składniki połączyć, zagnieść ciasto i podzielić na 2 kule (2/3 i 1/3). Włożyć do zamrażarki owinięte w folię i w tym czasie przygotować ser.

Składniki na ser:
1 kg sera mielonego
1 kostka miękkiego masła
5 jajek (oddzielić żółta od białek)
1 szklanka cukru pudru
1 serfix

Wszystkie białka (10) ubijamy i odstawiamy na chwilkę. W tym czasie ubijamy wszystkie składniki dodając na przemian po jednym żółtku. Dodajemy białka i delikatnie mieszamy. Blachę wylepiamy (lub tarkujemy)większą częścią ciasta (2/3), wykładamy ser, na wierzch skubiemy mniejszą część ciasta i pieczemy w 200 stopniach przez 50-60min.


3 komentarze:

  1. Kuchnia Mamy zawsze jest najlepsza na świecie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja niestety sernika nie lubię, ale chętnie zjadłabym przypieczony wierzch z ciasta!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :)