Dania główne     Śniadania/kolacje     Zdrowe przekąski     Soki    

Babka budyniowa


Wiem, że to najmniej odpowiedni okres na przygotowywanie bab, ale wreszcie udało mi się odnaleźć ten przepis i chciałabym go mieć w jednym, konkretnym miejscu :)
Ta babeczka jest przede wszystkim prosta w przygotowaniu, wspaniale pachnie i smakuje z różnymi dodatkami. Najbardziej lubię ją z dodatkiem wiśni zalanych galaretką :)


Składniki:

1budyń śmietankowy bez cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
½ kostki stopionej margaryny

Wykonanie:

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na pianę, dodać cukier i ubijać jeszcze przez chwilę, następnie dodać żółtka. Mąkę przesiać z budyniem i proszkiem do pieczenia, a następnie delikatnie łączyć z masą jajeczną, mieszając łyżką. Na koniec dodać zimną margarynę. Masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170ºC.
Piec 45-50 minut.

6 komentarzy:

  1. rety, ale ona ma piękny kształt!

    OdpowiedzUsuń
  2. masz śliczną formę do babek. wnętrze w wiśni wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  3. wow rewelacyjnie się prezentuje

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :)