To jeden z najprostszych sposobów na przygotowanie kurczaka, idealny na leniwą niedzielę ;) Nasadza się go na butelkę i podlewa co 15min. Kurczak jest soczysty i ma niesamowicie delikatne mięsko odchodzące bez problemu od kości.
Pychotka!
Składniki:
kurczak
ulubione przyprawy
0,5l butelka piwa
Przygotowanie:
Wieczorem natrzyjmy naszego kuraka ulubionymi przyprawami (ja użyłam czerwonej czubrycy, pieprzu, czosnku, czili, majeranku i odrobiny soli). Wstawmy go na noc do lodówki (najlepiej do miski i zakryjmy folią).
Następnego dnia butelkę namoczmy w wodzie z płynem, aby odeszły naklejki i umyjmy ją dokładnie. Następnie odlejmy więcej niż pół piwa (nie wypijamy, bo będzie potrzebne;)) i na tak przygotowaną butelkę nakładamy kurczaka.
Butelkę z kurczakiem wstawiamy do naczynia, do którego będzie ściekać tłuszcz.
To wszystko wkładamy do piekarnika (jak najniżej, aby nasz kurczak się zmieścił).
Do naczynia, w którym stoi nasz kurczak wlejmy odlaną szklankę piwa.
Piekarnik nagrzewamy do 190stopni i w tej temp przez 20min pieczemy kurczaka.
Następnie zmniejszamy temp do 170stopni, delikatnie nakłuwamy mięsko (patyczkiem do szaszłyka) i podlewamy je ściekającym tłuszczem co 15-20min.
U mnie taki kurczak był gotowy po 1,5h, ale mój piekarnik posiada dwa termoobiegi, więc u innych ten czas może wydłużyć się nawet o 40-60min.
Smacznego :)
Czy ja dobrze zrozumiałam, że w butelce zostaje część piwa i na taką w połowie pełną butelkę nadziewamy szanownego kurczaka?
OdpowiedzUsuńTak, Aniu, dobrze zrozumiałaś :)
OdpowiedzUsuńNo dobra to będzie na niedzielę :) Dzięki
OdpowiedzUsuńMoja mama czasem takiego robi;) Śmiesznie wygląda w piekarniku:)
OdpowiedzUsuńNie powiem zwraca uwage. Ale dla mnie to to niezła masakra jest! pozdrawiam
OdpowiedzUsuńno no, apetycznie:)
OdpowiedzUsuń