Dania główne     Śniadania/kolacje     Zdrowe przekąski     Soki    

Muffinki z truskawkami


Pyszne, wilgotne, nie opadające, ze wspaniałą migdałową kruszonką :)
Jeśli zostanie Wam garstka truskawek i będziecie chcieli przygotować z nich coś sycącego i słodkiego to polecam te muffinki :) 
Z przepisu wyszło mi 12 sztuk.

Przepis ze stronki MojeWypieki


Składniki:
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
2 jajka
pół szklanki oleju
1 szklanka mleka (dałam trochę mniej, ciasto byłoby zbyt rzadkie)
1,5 szklanki pokrojonych truskawek 

Kruszonka migdałowa:
100 g zmielonych migdałów
20 g masła
3 łyżeczki cukru 

 Przygotowanie:
W jednym naczyniu połączyć suche składniki: mąkę, cukier, proszek, sodę, sól. W drugim składniki mokre: jajka, mleko, olej. Wymieszane mokre składniki wlać do suchych i lekko wymieszać, tylko do połączenia się składników. Dodać truskawki i wymieszać.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem. Posypać kruszonką.
Kruszonka:
wszystkie składniki połączyć, rozcierać palcami.
Piec około 25-35 minut w 190ºC. Podawać ostudzone.




6 komentarzy:

  1. Bardzo mi się podobają, zapisałam do wypróbowania. Truskawki i kruszonka, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jutro planowałam zrobić pierogi z truskawkami. Jak mi zostanie truskawek, zrobię te muffinki, wyglądają fantastycznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają cudownie! Marzę o takich! <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności.... robiłam już z truskawkami, z borówką amerykańską i z mrożonymi malinami :) zamiast kruszonki posypuję je cukrem trzcinowym i płatkami migdałów.... palce lizać :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :)