Pyszne, wilgotne, nie opadające, ze wspaniałą migdałową
kruszonką :)
Jeśli zostanie Wam garstka truskawek i będziecie chcieli
przygotować z nich coś sycącego i słodkiego to polecam te muffinki :)
Z przepisu wyszło mi 12 sztuk.
Przepis ze stronki MojeWypieki
Składniki:
2 szklanki mąki
3/4 szklanki
cukru
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki
soli
2 jajka
pół szklanki
oleju
1 szklanka
mleka (dałam trochę mniej, ciasto byłoby zbyt rzadkie)
1,5 szklanki
pokrojonych truskawek
Kruszonka
migdałowa:
100 g
zmielonych migdałów
20 g masła
3 łyżeczki
cukru
W jednym naczyniu połączyć suche składniki: mąkę, cukier, proszek, sodę, sól. W drugim składniki mokre: jajka, mleko, olej. Wymieszane mokre składniki wlać do suchych i lekko wymieszać, tylko do połączenia się składników. Dodać truskawki i wymieszać.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem. Posypać kruszonką.
Kruszonka:
wszystkie składniki połączyć, rozcierać palcami.
Piec około 25-35 minut w 190ºC. Podawać ostudzone.
Bardzo mi się podobają, zapisałam do wypróbowania. Truskawki i kruszonka, mniam:)
OdpowiedzUsuńTakie od razu do schrupania :)
OdpowiedzUsuńJutro planowałam zrobić pierogi z truskawkami. Jak mi zostanie truskawek, zrobię te muffinki, wyglądają fantastycznie!
OdpowiedzUsuńWyglądają cudownie! Marzę o takich! <3
OdpowiedzUsuńI do tego kruszonka, pysznie!
OdpowiedzUsuńPyszności.... robiłam już z truskawkami, z borówką amerykańską i z mrożonymi malinami :) zamiast kruszonki posypuję je cukrem trzcinowym i płatkami migdałów.... palce lizać :)
OdpowiedzUsuń