To ciasteczko zaskakuje połączeniem wspaniałych smaków i swą prostotą w wykonaniu. Wystarczy nam chwilka, aby je przygotować i chwilka.. aby zniknęło z talerzyka ;)
Podane proporcje będą idealne dla mniejszej foremki ponieważ w mojej kwadratowej placuszek wyszedł troszkę za cienki ;)
Składniki na ciasto:
150g masła
9 łyżek cukru
3 jaja
1 łyżeczka mielonego cynamonu
100g mielonych orzechów (włoskie lub laskowe)
5 łyżek mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
1 Piekarnik rozgrzać do 180 stopni
2 Nasmarować foremkę tłuszczem i posypać mąką
3 Masło utrzeć z cukrem na kremową masę. Gdy cukier całkiem się rozpuści, dodawać po jednym jajku, dokładnie utrzeć. Masę wymieszać z cynamonem, posypać orzechami.
4 Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, posypać masę. Składniki wymieszać.
5 Ciasto wlać do foremki, piec 25-30min. Wystudzić w formie.
Dodatkowo:
300ml kremówki
3 łyżki cukru pudru
puszka ananasa
50g posiekanej gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
1 Z wystudzonego ciasta ściąć cienki placek, drobno pokruszyć go do miski. Do okruszków ciasta dodać posiekaną czekoladę (mieszankę odłożyć na wykończenie ciasta)
2 Ubić śmietankę z 3 łyżkami cukru pudru
3 Ananasa odcedzić, pokroić go na małe kawałki i ułożyć na cieście.Przykryć go ubitą śmietanką.
4 Na śmietanie rozłożyć mieszankę okruszków ciasta z czekoladą
Smacznego :)
Takie niespodzianki lubię :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie.
mniam! smaczna niespodzianka :)
OdpowiedzUsuńOrzechowe ciasta zawsze mi smakują, chyba będzie trzeba spróbować :)
OdpowiedzUsuńTen orzechowiec wygląda bosko! <3 Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńprzepysznie wygląda! nie dziwne, że szybko znika :)
OdpowiedzUsuńbardzo szybko....blaszka mi nie wystarczyla...przepyszny:)
OdpowiedzUsuń