Dania główne     Śniadania/kolacje     Zdrowe przekąski     Soki    

Pierogi ruskie

Ponoć ciasto na pierogi nie jest trudne do zrobienia. Jedni mówią, że wystarczy mąka i ciepła woda a inni dodają jeszcze jajko, olej lub śmietanę. Ten przepis pochodzi z książki kucharskiej Siostry Anastazji i był pierwszy jaki wypróbowałam do zrobienia pierogów :)


Składniki:

1/2 kg mąki pszennej
1 jajo
1 łyżka soli
ok. 1 szklanka letniej wody
1/2 kg ziemniaków
20-30 dag białego sera
1 duża cebula
tłuszcz
sól
pieprz


Przyrządzanie:

Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajo, dodać sól i wodę. Zagnieść ciasto, dobrze wyrobić – ma być wolne.

Ziemniaki ugotować i ugnieść, dodając pokruszony biały ser (nie mielony), tak by były grudki. Dodać podsmażoną cebulkę, doprawić solą i pieprzem tak by było pikantnie. Ciasto rozwałkować na grubość 2 mm, wykroić szklanką krążki, nałożyć farsz, złożyć na pół i dokładnie zlepić brzegi. Pierogi wrzucać do wrzącej, osolonej wody. Zamieszać i przykryć. Kiedy wypłyną, odkryć i gotować ok. 3min na wolnym ogniu. Podawać polane tłuszczem z cebulką lub smażona kiełbaską.

5 komentarzy:

  1. Jeśli są spekulacje - czy dodać jajko ,czy nie dodać - ja dodaję ,bo uważam ,że ma mnóstwo smaku.
    Pierożek wygląda idealnie! Gratulacje :P

    OdpowiedzUsuń
  2. nawet nie wiesz jakiego smaka na pierogi mi narobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takiego pysznego pierożka to bym zjadła, wygląda przepysznie ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie robie często tego przysmaku, ale robię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Sory," nie robię często tego przysmaku, ale lubię"- tak miało być, chochlik i wyszło inaczej:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :)