Dania główne     Śniadania/kolacje     Zdrowe przekąski     Soki    

Biszkopt jasny



To biszkopt, który piekłam do ciasta Puch Łabędzi. Muszę przyznać, że jest o wiele lepszy w krojeniu niż ten od siostry Anastazji. Nie kruszy się tak mocno, ładnie wyrasta, nie opada i dzięki temu można go równo podzielić :) Mi wyszły 3 placuszki z blaszki 30cm/30cm


Składniki:
5 jajek
1 szkl cukru (ja dodaję zawsze 3/4szkl)
1 szkl mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka gorącej wody
1 łyżka oleju
cukier waniliowy
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:
Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę, cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku. Następnie wlać olej, wodę, dosypać obie mąki i delikatnie wymieszać. Upiec na złoty kolor (ok 25min)

Smacznego :) 

5 komentarzy:

  1. Na pewno kiedyś skorzystam z przepisu! :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę przełamać strach i w końcu upiec biszkopta, przepis zapisuję :)
    dzięki za odwiedzenie mojego bloga
    pozdr:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeszcze nigdy nie wyszedł mi biszkopt. Mam nadzieję, że z Twoim przepisem w końcu mi się uda!! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam nadzieję, dziewczyny, że wam się uda bez żadnych problemów :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak ja się boję piec biszkopt :(
    zawsze mi zakalec wychodzi.
    No może raz mi wyszedł

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :)