To jedno z pierwszych ciast, które zaczęłam piec :)
Często wracam do tego przepisu jednak za każdym razem ciacho
to znikało tak szybko, że nie zdążyłam zrobić zdjęcia ;)
Nie wiem czy jest ktoś jeszcze kto nie próbował tego
pysznego ciasta, ale przepis przyda się z pewnością początkującym w kuchni.
Jest bardzo prosty i z każdym wypiekiem może wyglądać nieco inaczej. Za
pierwszym razem użyłam mało udany biszkopt, na to masę z „Kubusia” i dużą ilość
ubitej śmietanki. Jednak od kiedy mam swój ulubiony biszkopt (zajrzyjcie tu)ciasta
z masami lubię przekładać na dwa razy.
A Wy jak
przygotowujecie swojego Kubusia? :)
Ciasto Kubuś
Składniki:
Upiec biszkopt (zapraszam tu)
1 duża butelka soku Kubuś (lub inny marchewkowy)
2 budynie śmietankowe
1/2 litra śmietanki kremówki 30%
3 łyżki cukru pudru
starta czekolada do dekoracji
Przygotowanie:
Ugotować budynie na Kubusiu (zgodnie z przepisem na opakowaniu budyniu, czyli zastępujemy mleko Kubusiem)
Ciepły budyń wlać na biszkopt
Śmietankę ubić z cukrem pudrem i ułożyć ją na wystudzony budyń.
Posypać startą czekoladą.
Smacznego :)
ja go jeszcze nigdy nie robiłam! ale ten kubusiowy krem jest bardzooo fajny!:)
OdpowiedzUsuńo ja, jeszcze takiej wersji kubusia jeszcze nie jadłam, bardzo ciekawie wygląda:)
OdpowiedzUsuńejjjjj, ja nie jadłam;( a wygląda wybornie!!!
OdpowiedzUsuńaieja - i bardzo prosty, nie trzeba się nad nim za bardzo trudzić ;)
OdpowiedzUsuńJustyna Bąk - a w jakiej jadłaś? Może ja bym wypróbowała Twoją wersję? :)
La Lolla - upss.. koniecznie zrób bo jest to świetne i szybkie ciacho :)
ja też należę do grona tych, co jeszcze nie jedli kubusia :) ale wygląda na bardzo smaczne ciacho!
OdpowiedzUsuńAle fajne! Nie słyszałam jeszcze o takim :)
OdpowiedzUsuńZbieram się i zbieram do zrobienia tego ciasta i zebrać się nie mogę... Twoje wygląda bardzo apetycznie i mobilizuje mnie do wzięcia się do roboty :))
OdpowiedzUsuńja nie robiłam kubusia :) ale poprawie sie ;)
OdpowiedzUsuń