Dania główne     Śniadania/kolacje     Zdrowe przekąski     Soki    

Podkręcona zapiekanka

Jeśli lubicie ziemniaczane zapiekanki to być może zasmakuje Wam właśnie ta :) To najbardziej prosta zapiekanka, jednak jej wygląd nie będzie na to wskazywał ;) Najważniejsze, aby "podkręcić" puree z ziemniaków i ładnie ją przypiec.




Składniki:
0,5kg ziemniaków
20dag szynki z indyka
3 marchewki
4 szalotki (ew 3 cebule)
sól, pieprz, gałka muszkatołowa lub przyprawa do ziemniaków
2 łyżki masła
trochę mleka 
jajko

Przygotowanie:
1 Ziemniaki gotujemy, ugniatamy bardzo dokładnie, dodajemy przyprawy, masło i odrobinę mleka, aby nie były za rzadkie. 
2 Marchewkę obieramy i kroimy na plasterki, gotujemy ok 5min.
3 Szalotki siekamy i podsmażymy razem z pokrojoną szynką.
4 Naczynie żaroodporne smarujemy masłem.
5 Puree z ziemniaków wkładamy do woreczka z szeroką, ozdobną końcówką (gwiazdka) i wyciskamy kilka rzędów (w zależności ile nam się zmieści) pozostawiając miejsce. W to wolne miejsce dajemy mieszankę z warzyw i szynki.
6 Tak przygotowaną zapiekankę smarujemy rozbełtanym jajkiem i władamy do nagrzanego piekarnika z włączoną funkcją "grill". Pieczemy ok 15-20min.

Smacznego :)


6 komentarzy:

  1. a ja osttanio dodalam szyneczke nez indyka ale od kani, ta bez E na wage pyycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. a co sądzicie o dodaniu pokrojonych kabanosków? na przykład tych klasycznych z Polskich Snaków?

    OdpowiedzUsuń
  3. ja osobiscie wole maestro ale robilem chyba i s polskimi snakami juz i wyszlo ok wiec mozesz dodac ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. najlepiej wychodzi z boczkiem :D tym bez e od kani ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :)