Jeśli nie znacie jeszcze cennych właściwości słonecznika i macie wątpliwości czy jest on tuczący czy też można go jeść w ilościach nieograniczonych to zapraszam Was do tego krótkiego textu, który znalazłam tu.
A kiedy już przekonacie się, że warto go podskubywać (w ilościach ograniczonych) to koniecznie wypróbujcie tą sałatkę :)
"Co w słoneczniku drzemie?
Tym, co przede wszystkim skłania do sięgania po nasiona są zawarte w
nich kwasy Omega-3. Należą one do tzw. zdrowych kwasów tłuszczowych,
które zapobiegają tworzeniu się niezdrowego cholesterolu. Kwasy Omega w
przeciwieństwie do kwasów nasyconych nie przyczyniają się do powstawania
złogów grożących chorobami miażdżycowymi. Nasionko z założenia jest
początkiem nowej rośliny, a więc powinno też być skarbnicą różnych
pierwiastków, które są nowemu organizmowi niezbędne. Poza tłuszczami
nienasyconymi ziarna słonecznika są też bogate w aminokwasy, czyli
podstawowy składnik białka komórkowego. Białko jest niezbędne do
odbudowy zniszczonych komórek w obrębie całego ciała, leczenia urazów i
wielu innych ważnych procesów organicznych. Ziarna słonecznika zawierają
też cenne witaminy i minerały. Znajdzie się w nich cenny antyoksydant witamina E, a także witaminy B, A i D. Z
minerałów można wymienić cynk, żelazo, potas i wapń. Dzięki nim
wzmacniamy kości, poprawiamy cerę, wspomagamy wzrok oraz wspomagamy
pracę szeregu układów.
Słonecznik i kalorie
Warto wiedzieć, że 100 gram słonecznika to aż 561 kcal,
a zjadając taką ilość niemal jej nie czujemy. Osoby, które spożywają
ziarna częściej kupują je w większych opakowaniach i nie mają kontroli
nad ilością spożytych kalorii. 100 g to zaledwie większa garść, a jej
wartość energetyczna dorównuje mlecznej czekoladzie. Słonecznik jest
zdrowy i warto dodawać go do potraw, ale w ilościach ograniczonych, bo
zjadanie torebki dziennie nawet przy niskokalorycznej diecie może
przyczynić się do przybierania na wadze."
Składniki na 1 osobę:
Dwie duże garści rukoli
Dwa pomidory lub pomidorki koktailowe
Pół puszki tuńczyka
Jedno jajko ugotowane na twardo
Kilka kostek Fety
Mała garść słonecznika (podprażonego na patelni)
Oliwa
Sól
Przygotowanie:
Rukolę umyć i osuszyć, pomidorki pokroić w kosteczkę, z tuńczyka odlać olej, jajko pokroić na ćwiartki. Wszystko razem wymieszać, dodać odrobinę oliwy i doprawić solą.
Smacznego :)
świetne:)
OdpowiedzUsuń