Dania główne     Śniadania/kolacje     Zdrowe przekąski     Soki    

Kakao idealne na zimę. Co warto przywieźć z Kanarów?

Uwielbiam to kakao :)
Przygotowuję je w każdą niedzielę do porannych gofrów.
Jeśli wybierzecie się kiedyś na Wyspy Kanaryjskie to polecam Wam abyście przywieźli stamtąd 
RONMIEL DE CANARIAS "Guajiro". 
Jest to 30% rum z dodatkiem miodu.Smak ma lekko migdałowy jakby z pomarańczą. 
Idealny jako dodatek do herbat na zimowe dni i wieczory oraz do kakao :)



Składniki na 1 kubeczek:

1 kubeczek mleka
1 łyżka prawdziwego kakao
1 łyżeczka miodu
1 łyżka rumu (jeśli macie zwykły rum to dodajcie więcej miodku)

Przygotowanie:

Mleko podgrzewamy, dodajemy kakao, mieszamy (najlepiej ubijaczką do białek).
Kiedy mleko się zagotuje wyłączamy palnik, dodajemy rum i przelewamy do kubeczka.
Po ok 10minutach dodajemy miodek (wtedy temp. napoju jest niższa przez co nasz miód nie straci za dużo związków biologicznych)

Pyszne, rozgrzewające i zdrowe kakao gotowe :)
Smacznego :)

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :)