Dania główne     Śniadania/kolacje     Zdrowe przekąski     Soki    

Omlet z lnem i otrębami na słodko

     Omlety (jajka, z których są przyrządzane) są świetnym źródłem białka przez co mogą stanowić idealny posiłek na śniadanie po wieczornym treningu :)

Jeśli ćwiczycie bardzo intensywnie to polecam Wam potrójnego omleta :)



 Składniki na 3-4 omlety:



7 białek
5 żółtek
szczypta soli
1 łyżeczka otrębów gryczanych
1 łyżeczka lnu mielonego

Przygotowanie:

Białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę.
Dodajemy żółtka, otręby, len i delikatnie wszystko mieszamy.
Smażymy po ok 1minucie z każdej strony.

Gotowe możemy posmarować konfiturą, dodać owoce, polać miodem.... 
Pamiętajcie o cynamonie!! Jest niezwykle zdrowy i warto przemycać go do większości dań.

Rada:

Jeśli lubicie robić omlety to polecam Wam specjalne patelnie do ich przyrządzania.
Na początku ciężko się wprawić (rączki bardzo się nagrzewają i czasami trzeba delikatnie podważyć nożem by omlet się "odczepił" od patelni), ale po czasie zobaczycie jak przyjemnie robi się takie śniadanka :)






4 komentarze:

  1. O tak, zdecydowanie takie omlet lubię:) fajny talerz:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Nemi :) Talerz przywieziony z Irlandii, uwielbiam go ;)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny :)