Zamiast zwykłej galaretki przygotujcie ten deser. Jest bardzo efektowny, a do tego szybki i łatwy w przygotowaniu
A pod przepisem zamieściłam ciekawostkę :)
Składniki:
1 szklanka mleka
1 szklanka śmietany 30%
1 laska wanilii
2 łyżki żelatyny
1/4 szklanki cukru brązowego
mus owocowy:
Połowa opakowania owoców mrożonych
1 galaretka, np. pomarańczowa
Przygotowanie:
Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach wody (niech napęcznieje)
Mleko, śmietanę i cukier podgrzać w garnuszku.
Dodać ziarenka z przepołowionej wanilii (korę waniliową też można wrzucić do mleka)
Jeśli się zagotuje należy szybko odstawić z ognia, dodać żelatynę i energicznie wymieszać, aby nie było grudek.
Wystudzić.
Przelać do szklanek, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki.
Mus owocowy:
Owoce rozmrozić i odcedzić sok.
Sok wymieszać ze szklanką wrzątku (najlepiej w miseczce) i rozpuścić w tym galaretkę
Kiedy panna cotta nam stężeje w lodówce można na nią wlać mus owocowy i wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc (również pod przykryciem z folii)
Smacznego :)
Podczas przygotowywania tej słodkości zainteresowałam się wpływem żelatyny na nasze zdrowie..
"Zelatyna to dobrze przyswajalne bialko , jednak nie jest ono pelnowartosciowe , gdyz zawiera niepelna pule aminokwasow egzogennych (ktorych nasz organizm sam nie umie sobie wytworzyc i musi pobierac z zewnatrz) Dlatego gdy chcemy spozywac zelatyne w celu uzupelnienia puli aminokwasow najlepiej dlozyc do niej np bialko jajka , szklanke mleka.(...)"
"Co więcej regularna konsumpcja żelatyny może nam dodatkowo zaszkodzić nasilając stany zapalne organizmu na skutek zawartych w produkcie nasyconych kwasów tłuszczowych.(...)"
Polecam Wam te dwa artykuły ponieważ, jak się okazuje, żelatyna to nie takie "zdrowotne cudo" :(
Chętna jestem na taki deserek!
OdpowiedzUsuńMmm, pychotka :)
OdpowiedzUsuń