Przygotowanie domowego budyniu zajmie Wam tyle samo czasu co przygotowanie go "tradycyjnym" sposobem czyli "z torebki". Z tym, że ten jest o wiele zdrowszy ;)
Mój budyń gotowałam na mleku kokosowym (niedługo dodam na nie przepis), ale można wykorzystać tu prawie każde mleko ;)
Dodatki jakie tylko lubicie: owoce, soki, syropy, dżemy itp :)
Składniki na 2-3 porcje:
0,5l mleka
2 żółtka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru brązowego
1 łyżka ksylitolu
1 laska wanilii (przekroić wzdłuż i czubkiem noża wyciągnąć ziarenka)
Przygotowanie:
1 i 1/2 szklanki mleka wstawić na ogień i zagotować razem z cukrami.
W tym czasie pozostałą 1/2 szklanki mleka zmiksować (blenderem najszybciej) z żółtkami i mąką i wlać tą mieszankę do gotującego się mleka. Dodać ziarenka wanilii i mieszać bardzo energicznie aż powstanie gęsta masa (ok 1min)
Smacznego :)
domowy budyń to jest to!
OdpowiedzUsuńTaki domowy budyń jest o niebo lepszy od kupnego :)
OdpowiedzUsuńMhmm, smaczniejszy i zdrowszy :)
Usuń