Dania główne     Śniadania/kolacje     Zdrowe przekąski     Soki    

Gofry z cukinii i parmezanu

Jak urozmaicić sobie dietetyczne posiłki? Najlepiej dodatkami :)
Jeśli tak jak ja, często jecie gotowaną pierś/indyka z warzywami plus czasami ryż to wiecie, że ekscytacji kulinarnej w tym daniu za wiele nie ma.
Tym razem, do nudnej piersi z kurczaka zrobiłam gofry z cukinii i parmezanu.
Przepis szybki i jeśli macie dobrą gofrownicę to wyjdą Wam pyszne, leciutko chrupiące gofry :)

Kilka ciekawostek (zachęcam Was do odwiedzenia linków gdzie poczytacie bardziej szczegółowo na temat właściwości zdrowotnych cukinii i parmezanu):

"(...)Niewielka ilość tłuszczu i niska kaloryczność sprawiają, że cukinia to świetny produkt dla wszystkich, którzy się odchudzają (100 g surowej cukinii to zaledwie 15 kcal, ale taka sama ilość smażonej to już ponad 40 kcal). Cukinia jest też lekkostrawna, a potas w niej zawarty zapobiega zatrzymywaniu się wody w organizmie.(...)"
źródło: kobieta.onet.pl

"(..)Parmezan warto spożywać regularnie. Nie zawiera on szkodliwych substancji, jest bardzo łatwo strawny i pobudza apetyt. Ser ten dostarcza do organizmu cenne aminokwasy białkowe, mnóstwo witamin i minerałów, a w tym spore ilości wapnia. Parmezan jest idealny dla młodzieży, sportowców, rekonwalescentów oraz osób starszych. Nie tuczy, ale dobrze odżywia. Wszystko to, pod warunkiem, że mowa o oryginalnym Parmezanie, a nie o produktach "typu Parmezan"(...)"
źródło: zdrowepasje.pl 



Składniki:

1-2 cukinie starte na tarce (ja obieram skórkę)
1 jajko
1/4 szklanki mleka lub jogurtu
1/2 szklanki mąki, np. orkiszowej
1/2 szklanki startego parmezanu
sól
pieprz
olej do natłuszczania gofrownicy

Przygotowanie:

Cukinię zetrzeć na tarce o średnich oczkach i posolić ją (ok 1/4 łyżeczki, chociaż ja dodaję mniej)
Odstawić na 30min. Dokładnie odlać sok, który powstał.
Jajko mieszamy z mlekiem i dodajemy starty parmezan. 
W osobnej miseczce mieszamy mąkę i pieprz.
Dodajemy mokre składniki do suchych. Dobrze mieszamy i dodajemy wszystko do cukinii. Również wszystko dobrze mieszamy.
Na rozgrzaną gofrownicę nakładać po 2 duże łyżki ciasta i piec ok 4-5min.

Podawajcie je z jogurtem wymieszanym z czosnkiem :)

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :)