Jak urozmaicić sobie dietetyczne posiłki? Najlepiej dodatkami :)
Jeśli tak jak ja, często jecie gotowaną pierś/indyka z warzywami plus czasami ryż to wiecie, że ekscytacji kulinarnej w tym daniu za wiele nie ma.
Tym razem, do nudnej piersi z kurczaka zrobiłam gofry z cukinii i parmezanu.
Przepis szybki i jeśli macie dobrą gofrownicę to wyjdą Wam pyszne, leciutko chrupiące gofry :)
Kilka ciekawostek (zachęcam Was do odwiedzenia linków gdzie poczytacie bardziej szczegółowo na temat właściwości zdrowotnych cukinii i parmezanu):
"(...)Niewielka ilość tłuszczu i niska kaloryczność sprawiają, że cukinia to świetny produkt dla wszystkich, którzy się odchudzają (100 g surowej cukinii to zaledwie 15 kcal, ale taka sama ilość
smażonej to już ponad 40 kcal). Cukinia jest też lekkostrawna, a potas w
niej zawarty zapobiega zatrzymywaniu się wody w organizmie.(...)"
źródło: kobieta.onet.pl
"(..)Parmezan warto spożywać regularnie. Nie zawiera on
szkodliwych substancji, jest bardzo łatwo strawny i pobudza apetyt. Ser
ten dostarcza do organizmu cenne aminokwasy białkowe, mnóstwo witamin i
minerałów, a w tym spore ilości wapnia. Parmezan jest idealny dla
młodzieży, sportowców, rekonwalescentów oraz osób starszych. Nie tuczy,
ale dobrze odżywia. Wszystko to, pod warunkiem, że mowa o oryginalnym
Parmezanie, a nie o produktach "typu Parmezan"(...)"
źródło: zdrowepasje.pl
Składniki:
1-2 cukinie starte na tarce (ja obieram skórkę)
1 jajko
1/4 szklanki mleka lub jogurtu
1/2 szklanki mąki, np. orkiszowej
1/2 szklanki startego parmezanu
sól
pieprz
olej do natłuszczania gofrownicy
Przygotowanie:
Cukinię zetrzeć na tarce o średnich oczkach i posolić ją (ok 1/4 łyżeczki, chociaż ja dodaję mniej)
Odstawić na 30min. Dokładnie odlać sok, który powstał.
Jajko mieszamy z mlekiem i dodajemy starty parmezan.
W osobnej miseczce mieszamy mąkę i pieprz.
Dodajemy mokre składniki do suchych. Dobrze mieszamy i dodajemy wszystko do cukinii. Również wszystko dobrze mieszamy.
Na rozgrzaną gofrownicę nakładać po 2 duże łyżki ciasta i piec ok 4-5min.
Podawajcie je z jogurtem wymieszanym z czosnkiem :)
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny :)