Ja postanowiłam leciutko zmodyfikować przepis i oczywiście "odchudzić" go tak mocno jak się da ;)
Dodatki/warzywa zależą od Was. Ale jeśli chodzi o kapustę pekińską, która cudownie chrupie w każdej sałatce, to może spróbujcie zamienić ją na inną? Sałatę masłową, roszponkę, rucolę? Coś co jest sezonowe i mniej sypane chemicznymi dodatkami.
Składniki:
1 Przyprawa do kebaba/gyrosa (mi najlepiej smakuje z Kamisa)
2 Podwójna pierś z kurczaka lub filet z indyka
3 Kukurydza w puszce
4 Kilka korniszonów
5 2 pomidory
6 Mieszanka sałat (u mnie roszponka i rucola)
7 6 łyżek jogurtu naturalnego
8 Keczup/przecier pomidorowy
9 3 ząbki czosnku lub czosnek granulowany
Przygotowanie:
1 Pierś pokroić w drobną kostkę, włożyć do miseczki lub pojemnika, przyprawić połową przyprawy, dodać dwie łyżki oleju. Wszystko dokładnie wymieszać i pozostawić pod przykryciem na całą noc w lodówce.
2 W następnym dniu przygotowujemy sos:
3 Jogurt mieszamy z keczupem (ok 4-5 łyżek) dodajemy czosnek (zmiażdżony lub granulowany), wszystko mieszamy ze sobą i odstawiamy.
4 Smażymy kurczaka. Następnie układamy go na dnie naczynia (użyjmy tu szklanej miski ponieważ będzie się w niej ładnie prezentować warstwowa sałatka), na nim pokrojone w kostkę pomidory a na nich kukurydzę (połowę puszki).
5 Wszystko to polewamy sosem (ilość również zależna od naszych upodobań).
6 Na sosie układamy pokrojone w kostkę ogórki, na nich resztę kukurydzy i znów polewamy sosem.
7 Ostatnia warstwa to mieszanka sałat (możecie ją posypać delikatnie przyprawą lub papryką wędzoną)
8 Tak przygotowaną sałatkę odstawiamy do lodówki pod przykryciem na parę godzin, aby mogła przesiąknąć aromatem przyprawy kebab.
Smacznego :)
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny :)