Dania główne     Śniadania/kolacje     Zdrowe przekąski     Soki    

Lekka sałatka gyros

Sałatkę Gyros/Kebab znacie już dobrze (a jeśli nie to zapraszam tu)
Ja postanowiłam leciutko zmodyfikować przepis i oczywiście "odchudzić" go tak mocno jak się da ;)
Dodatki/warzywa zależą od Was. Ale jeśli chodzi o kapustę pekińską, która cudownie chrupie w każdej sałatce, to może spróbujcie zamienić ją na inną? Sałatę masłową, roszponkę, rucolę? Coś co jest sezonowe i mniej sypane chemicznymi dodatkami.

Składniki:

1   Przyprawa do kebaba/gyrosa (mi najlepiej smakuje z Kamisa)
2   Podwójna pierś z kurczaka lub filet z indyka
3   Kukurydza w puszce
4   Kilka korniszonów
5   2 pomidory
6   Mieszanka sałat (u mnie roszponka i rucola)
7   6 łyżek jogurtu naturalnego
8   Keczup/przecier pomidorowy
9   3 ząbki czosnku lub czosnek granulowany

Przygotowanie:

1 Pierś pokroić w drobną kostkę, włożyć do miseczki lub pojemnika, przyprawić połową przyprawy, dodać dwie łyżki oleju. Wszystko dokładnie wymieszać i pozostawić pod przykryciem na całą noc w lodówce.
2 W następnym dniu przygotowujemy sos:
3 Jogurt mieszamy z keczupem (ok 4-5 łyżek) dodajemy czosnek (zmiażdżony lub granulowany), wszystko mieszamy ze sobą i odstawiamy. 
4 Smażymy  kurczaka. Następnie układamy go na dnie naczynia (użyjmy tu szklanej miski ponieważ będzie się w niej ładnie prezentować warstwowa sałatka), na nim pokrojone w kostkę pomidory a na nich kukurydzę (połowę puszki). 
5 Wszystko to polewamy sosem (ilość również zależna od naszych upodobań). 
6 Na sosie układamy pokrojone w kostkę ogórki, na nich resztę kukurydzy i znów polewamy sosem.
7 Ostatnia warstwa to mieszanka sałat (możecie ją posypać delikatnie przyprawą lub papryką wędzoną)
8 Tak przygotowaną sałatkę odstawiamy do lodówki pod przykryciem na parę godzin, aby mogła przesiąknąć aromatem przyprawy kebab.

Smacznego :)
 

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :)