Dania główne     Śniadania/kolacje     Zdrowe przekąski     Soki    

Pychotka z rabarbarem. Wersja zdrowsza

Kilka lat wstecz zrobiłam swój pierwszy wypiek z rabarbarem.
Smakował on każdemu i robiłam go bardzo często, zwłaszcza, że jest to ekspresowy przepis (a takie lubię najbardziej :))
Dziś, kiedy już ograniczyłam cukier i inne "niezdrowe" dodatki postanowiłam lekko zmodyfikować ten Super przepis i oficjalnie przyznaję, że się udało!! Nie jest to szczyt zdrowych możliwości typu: ciasta bez jajek, mąki, oleju czy cukru, ale ograniczone ilości pozwolą każdemu bezkarnie zjeść większy kawałek i zachwycić się smakiem :)
Koniecznie go wypróbujcie :)


Składniki:

3/4 szklanki cukru
cukier waniliowy
5 jajek
1 olejek pomarańczowy
3/4 szklanki oleju (ja użyłam 1/3 oleju rzepakowego i 1/3 płynnego oleju kokosowego)
3 łyżki kakao
1 szklanka mąki orkiszowej
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta cynamonu
1 kg rabarbaru

Przygotowanie:
Jajka ubić z cukrem, następnie dodać wszystkie składniki (razem z obranym rabarbarem, pokrojonym w kostkę) i wymieszać.
Piec w dużej blaszce (posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką) ok. 1h w                 tem. 180 stopni. (lub ok. 45min w piekarniku z termo obiegiem)

Rabarbar można zastąpić innym owocem :)

Buziaki, 
Olivka

2 komentarze:

  1. mmmm :) z rabarberem lubię wszystko !


    pozdrawiam
    Kaśka
    ---------------
    zapraszam do mnie

    http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie, Kasiu, zapraszam juz niedługo ponieważ będzie kilka nowych przepisów z rabarbarem :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny :)