W internecie znajdziecie bardzo dużo informacji o właściwościach tego masełka, a przede wszystkim o jego dobrodziejstwach wykorzystywanych w medycynie ajurwedyskiej.
Ja zebrałam dla Was kilka informacji, które z pewnością zachęcą Was do przygotowania tego masełka i jak zawsze, postaram się przedstawić je w "pigułkowej" wersji, abyście nie zasnęli w połowie czytania ;)
A na koniec podam Wam przepis, który przygotujecie w 20min, zaoszczędzicie dużo złotówek i będziecie dumni ze swojej pracy :)
Ale najpierw cuda masła klarowanego:
* Trawi się łatwiej niż tradycyjne masło i oleje roślinne
* Mobilizuje siły obronne organizmu i odtruwa, wiążąc rozpuszczalne w tłuszczu trucizny oraz pomaga w ich odprowadzeniu z wnętrza tkanek.
* Dzięki temu, że wnika głęboko w błony komórkowe, jest potężnym środkiem wzmacniania pracy mózgu i systemu nerwowego, zwiększa koncentrację i poprawia pamięć.
* Masło klarowane sprawia, że potrawy są lepiej przyswajalne, a podczas duszenia składniki zachowują swoje witaminy i składniki mineralne
* zawiera witaminy: A, E i niacynę oraz minerały, tj. sód, potas, wapń, magnez i żelazo.
* jest naturalnym środkiem zwalczającym wolne rodniki, studzi nadmierną ciepłotę ciała i poprawia wzrok
* Masło klarowane cechuje się bardzo dobrą palnością, nie rozpryskuje się, nie dymi i nie przypala
* Długi okres przydatności do spożycia - Masło klarowane jest niezwykle trwałe - w lodówce przetrwa nawet do pół roku.
Jedna łyżeczka ghi zawiera ok. 8 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 3,7 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych i 0,5 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych
Jego przygotowanie jest bardzo proste i zajmie Wam z 20min.
Do dzieła :)
Składniki:
2 kostki dobrej jakości masła (min. 82% tłuszczu)
Przygotowanie:
Masło rozpuścić w garnuszku o grubszym dnie. Gdy już się rozpuści i lekko zagotuje (będą pojawiać się bąbelki) na wierzchu zauważymy pianę (tzw. szumowiny). Zmniejszamy wtedy ogień (masła nie należy przypalić) i zbieramy tą pianę łyżką cedzakową. Kilka razy mieszajmy i pozbywajmy się szumowin aż nasze masełko będzie od nich uwolnione :)
W przygotowaniu postu pomogły mi informacje z:
http://odzywianie24.pl/cud-masla-ghee/
http://nowadebata.pl/2011/04/09/piec-zdrowych-tluszczow-ktorych-niepotrzebnie-unikasz-w-kuchni/
http://mamzdrowie.pl/zalety-klarowanego-masla/
Jedna łyżeczka ghi zawiera ok. 8 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 3,7 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych i 0,5 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych
Jego przygotowanie jest bardzo proste i zajmie Wam z 20min.
Do dzieła :)
Składniki:
2 kostki dobrej jakości masła (min. 82% tłuszczu)
Przygotowanie:
Masło rozpuścić w garnuszku o grubszym dnie. Gdy już się rozpuści i lekko zagotuje (będą pojawiać się bąbelki) na wierzchu zauważymy pianę (tzw. szumowiny). Zmniejszamy wtedy ogień (masła nie należy przypalić) i zbieramy tą pianę łyżką cedzakową. Kilka razy mieszajmy i pozbywajmy się szumowin aż nasze masełko będzie od nich uwolnione :)
W przygotowaniu postu pomogły mi informacje z:
http://odzywianie24.pl/cud-masla-ghee/
http://nowadebata.pl/2011/04/09/piec-zdrowych-tluszczow-ktorych-niepotrzebnie-unikasz-w-kuchni/
http://mamzdrowie.pl/zalety-klarowanego-masla/
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny :)