Ja przeszłam wszystkie markety jakie są w moim miasteczku, aby pokazać Wam jakie są u nas w sprzedaży i czym się różnią.
Wyobraźcie sobie, że nie znalazłam jej w żadnym sklepie (jeden raz widziałam oryginalną w Biedronce)! Odwiedzając Intermarche, Lidl, Piotr i Paweł, Netto znalazłam tylko sery typu Feta.
Wcześniej kiedy szukałam tego sera myślałam, że jest go tak mało, że nie miałam szczęścia na niego natrafić i zaczęłam kupować go w niemieckim Kauflandzie (na szczęście mieszkam przy granicy).
Czy Wam również ciężko dostać ten ser czy nie widzicie różnicy i z przyzwyczajenia kupujecie sery podobne do Fety?
Otóż jest między nimi spora różnica (jak to bywa przy oryginałach i podróbkach ;))
Zrobiłam kilka zdjęć serkom, a także tej oryginalnej więc możecie przypatrzeć się co kupujecie :)
Oryginalny ser Feta:
spójrzmy na składniki: z mleka koziego i owczego. Nic więcej.
Ser Apetina - wygodnie pokrojona kosteczka w zalewie. Cena podobna do oryginalnej Fety a składników, konserwantów, dodatków już o wiele więcej i oczywiście z mleka krowiego (chociaż wartościami odżywczymi zbliżona do oryginału)
Serek sałatkowo - kanapkowy Favita. Tu skład krótki i nawet ok, chociaż nadal z mleka krowiego i duża ilość węgli oraz cukrów, których powinno być jak najmniej.
Serek z piękną, grecką czcionką - skład jak powyższy serek.
Jeśli prześledzimy wartości odżywcze to zauważymy, że "serki podróby" zawierają dużo więcej węgli i cukrów niż oryginalna Feta. Jest w niej również więcej białka niż w pozostałych produktach.
Kilka ciekawostek o Fecie:
* Prawdziwa feta powstaje z mleka owczego, ewentualnie z niewielkim dodatkiem mleka koziego. Jest to zasada głęboko osadzona w tradycji, ponieważ w Grecji, głównie z powodu braku łąk i górzystych terenów, nigdy nie upowszechniła się hodowla krów.
* Feta wykazuje również cenne właściwości odżywcze. Badania naukowe potwierdziły, że zawiera m.in. pożyteczne bakterie, które chronią organizm przed atakami rozmaitych pasożytów. Mleko kozie i owcze dostarcza również więcej niezbędnych pierwiastków niż krowie, szczególnie dotyczy to wapnia i fosforu - mikroelementów, które pozytywnie wpływają na kości i zęby, ale także układ mięśniowy czy serce.
* Feta to także skarbnica cynku (jego niedobór powoduje problemy skórne, łamliwość paznokci i wypadanie włosów), pełnowartościowego białka oraz witaminy A i przedstawicieli grupy B.
* Grecki ser jest także dość kalorycznym przysmakiem - 100 g specjału dostarcza blisko 270 kcal, dlatego należy się nim delektować z umiarem.
* Wyroby "fetopodobne" są często wzbogacane regulatorami kwasowości i barwnikami, czyli substancjami, które są zabronione w procesie produkcji autentycznego sera znad Morza Śródziemnego.
W przygotowaniu materiału korzystałam ze stronki: http://kuchnia.wp.pl/gid,17366413,kat,1037881,page,6,title,Jak-kupic-dobra-fete,galeria.html
uwielbiam ser feta szczegolnie te naturalne bez zadnych konserwantów.
OdpowiedzUsuńwiesz co dobre :D
Usuń