Dania główne     Śniadania/kolacje     Zdrowe przekąski     Soki    

Kurczak Teriyaki z ryżem ananasowym

Kiedy przez przypadek obejrzałam przepis na to danie byłam zachwycona!
Wszystko przygotowuje się bardzo prosto, a składniki nie są jakieś specjalnie wyszukane.
Od dwóch miesięcy robię raz w tygodniu taki obiad i zawsze nam smakuje, a już niedługo mam zamiar zrobić go na niedzielny obiad rodzinny i podać tak jak jest na filmiku - w miseczkach z ananasów.
Na filmie są prawie identyczne składniki i podobny sposób przygotowania. Ja przygotowuję to danie różnie. Ten, który Wam podaję to wersja nieco szybsza ;)
Spróbujcie koniecznie!!


Składniki na 2 porcje:

1 świeży ananas (pokrojony na małe kawałki)
3/4 szklanki ryżu basmati
2 szklanki wody
1 łyżka cukru brązowego
kilka rozdrobnionych płatków chilli
szczypta soli do ugotowania ryżu

pierś z kurczaka lub indyka
marynata:
1/3 szklanki sosu sojowego
1 duży ząbek czosnku
1 mała łyżeczka miodu
1 mała łyżeczka imbiru w proszku
sezam do posypania

Przygotowanie:

Ryż przepłukać i ugotować w wodzie ze wszystkimi dodatkami (pokrojonego ananasa dodać w połowie gotowania)
W miseczce przygotować marynatę z podanych składników oprócz sezamu. Pokrojone mięso włożyć do miski z marynatą i wymieszać. Wyłożyć na rozgrzaną patelnię i usmażyć. Posypać sezamem.

Smacznego :)



0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :)