Dania główne     Śniadania/kolacje     Zdrowe przekąski     Soki    

Domowa szynka z indyka z suszonymi pomidorkami


W domowym jedzonku najlepsze jest to, że wiemy co jemy :D

Po kilkukrotnym natrafieniu na różne niespodzianki w szynkach (nawet tych ze zdrowej żywności) postanowiłam zrobić swoją własną :)

Przyznam się szczerze, że nie znam się na tym za bardzo, nie mam żadnych maszynek do mielenia mięsa, a szynkowar na razie pozostaje w sferze marzeń. Jednak dla upartych nie ma rzeczy niemożliwych!

I tak w warunkach domowych powstała MEGA PYSZNA szynka :)

Oprócz składników potrzebne Wam będą:
folia przezroczysta, gruby worek śniadaniowy i kawałek sznurka.




Składniki:

1 duży filet z indyka
4 plasterki sera koziego
kilka sztuk pomidorków suszonych
4 łyżki oleju
sól
pieprz
czosnek granulowany
pieprz cayenne

Przygotowanie:

Filet z indyka umyć, rozbić (jak kotleta), polać olejem, przyprawić i zostawić w takiej marynacie na noc.
Na drugi dzień na filecie poukładać pomidorki, ułożyć plasterki sera i zawinąć w rulonik (roladę).
Zawinąć (nawet potrójnie) bardzo szczelnie w przezroczystą folię, włożyć w torebkę lub grubszy worek śniadaniowy i zawiązać sznurkiem.
Włożyć do garnka z gotującą się wodą i gotować na małym ogniu ok. 40-45min
Delikatnie rozciąć woreczek, aby szynka miała dostęp do powietrza i zostawić ją do wystygnięcia.

Smacznego :)

6 komentarzy:

  1. Muszę w końcu zrobić domową wędlinę! Twój przepis wygląda bardzo ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam! Szkoda zdrowia na niespodzianki w kupnych wędlinach :/
      Powodzenia :)

      Usuń
  2. wygląda bardzo apetycznie! :D kocham suszone pomidory! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tej szynce takie pomidorki to poezja smaku :)

      Usuń
  3. Szynkowar nie jest niezbędny do uzyskania ładnej, zwartej szynki, choć znacznie ułatwia pracę. Sama lubię wędliny gotowane i parzone, są delikatniejsze i zdrowsze niż pieczone lub wędzone. Oczywiście nic nie zastąpi „dymnego” posmaku szynki wyjętej prosto z wędzarni, ale nawet w zwykłym piekarniku można zrobić pyszną i przede wszystkim – naturalną wędlinę. Niestety, ale w sklepowych produktach jest więcej wody i zbędnych wypełniaczy niż mięsa, do tego mnóstwo konserwantów i wzmacniaczy smaku. Tutaj natomiast mamy zdrową i chudą szynkę, z pyszną wkładką w środku. Świetny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  4. Zgadzam się ze wszystkim :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :)