Dania główne     Śniadania/kolacje     Zdrowe przekąski     Soki    

Ściąga śniadaniowa! 7 pysznych i zdrowych śniadań na każdy dzień tygodnia

Mam dla Was ściągę na pyszne i zdrowe śniadania :) Wojna z lenistwem zostaje tym samym wygrana, zanim zaczęła się na dobre! Wystarczy, że wydrukujecie cały wpis i użyjecie go do skomponowania listy zakupów potrzebnych do stworzenia tych małych dzieł sztuki :) Jako, że weekendy są z reguły spokojniejsze i macie więcej czasu na kulinarne szaleństwo, przepisy na te dni są bardziej twórcze i czasochłonne, ale za to jaka niesamowita radość przy rodzinnym, wspólnym "wcinaniu" tych dobroci ;)


Poniedziałek


Składniki na 2 porcje:

3/4 szklanki mleka migdałowego
2 duże łyżki jogurtu (może być grecki)
3 duże łyżki nasion chia
1 duża łyżka syropu klonowego
1 duża łyżka kakao (naturalne, niesłodzone)

Dodatki jakie lubicie: owoce, tarta czekolada gorzka, dżem, bakalie, itp.

Przygotowanie:

Wszystko mieszamy bardzo dokładnie ze sobą w naczyniu (najlepiej szklanym) i wstawiamy do lodówki na noc.

Podajemy z różnymi dodatkami.

Wtorek


Składniki:

4 kromki chleba (pełnoziarnisty będzie najlepszy)
2 jajka
sól
pieprz
masło klarowane (ew. olej kokosowy)

Przygotowanie:

Jajka "kłócimy" ze sobą, doprawiamy solą, pieprzem. W tak przygotowanej mieszance zanurzamy kromki i trzymamy je ok 30-60 sek, aby dobrze wchłonęły jajko. Przenosimy na rozgrzaną patelnię i smażymy na maśle klarowanym (przepis) ok 1 min. z każdej strony.
Możemy posypać szczypiorkiem, pokroić pomidora lub inne warzywa. Polecam też dodać do jajek szczyptę (naprawdę szczyptę) pieprzu cayenne :)


Środa


Składniki:

2 szklanki płatków górskich
2 garści orzechów laskowych, pekan, włoskich
0,5 szklanki wiórków kokosowych
szczypta soli

Składniki płynne:

1 łyżka stołowa oleju kokosowego
1 łyżka stołowa masła orzechowego
1 łyżka stołowa miodu

Przygotowanie:

Wszystkie suche składniki wymieszać ze sobą bardzo dokładnie.
Składniki płynne rozpuścić w małym garnuszku i poczekać aż lekko ostygną.
Przelać je do suchych składników i bardzo dokładnie wymieszać.
Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok 20min. lub do lekkiego zbrązowienia. W trakcie pieczenia wymieszać, aby się równomiernie upiekły.



Czwartek


Składniki na 2 osoby:

Kostka twarogu (250 g)
1 łyżka miodu
1 łyżka jogurtu 
2 małe łyżeczki ulubionego dżemu
kilka sztuk migdałów, orzechów i żurawiny
kostka czekolady - posiekana
1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wymieszać ze sobą :)


Piątek


Składniki:

2 jajka
duża garść umytej sałaty
1 pomidor
mała porcja startego parmezanu
2 łyżki octu białego
1 łyżka oliwy
1 łyżka musztardy
1 łyżeczka octu winnego 
sól

Przygotowanie:

Do głębokiego rondla wlej wodę i ocet i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień tak, by woda tylko lekko się gotowała.
Do filiżanki wbij jajko i zdecydowanym ruchem przelej je do gotującej się wody. Gdy białko się zetnie, zwiększ nieco ogień i gotuj ok 3-4min.
Gdy jajko wypłynie na powierzchnię, wyjmij je łyżką cedzakową i połóż na złożonym ręczniku papierowym. W taki sam sposób przygotuj kolejne jajko. 

Na talerzu ułóż kawałki sałaty, plastry pomidora, jajka i posyp parmezanem
Z oliwy, musztardy i octu winnego zrób sos i polej nim sałatkę


Sobota


Składniki na placuszki: 

3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
3 jajka
3-4 łyżki wody (tak, aby powstała konsystencja gęstej śmietany)

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zblendować na gładką masę.
Masę nakładać łyżką na patelnię i smażyć z obu stron, tak, aby placuszki się lekko zarumieniły (ok. 1min)

Składniki na krem czekoladowy:

3 banany
2 łyżki prawdziwego kakao
odrobina soku pomarańczowego

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zblendować na gładką masę

Placuszki można podawać również z owocami, miodem i innymi dodatkami :)


Niedziela


Składniki:

2 średniej wielkości bataty (puree)
3 duże łyżki masła orzechowego/migdałowego
3 jajka (osobno żółtka i białka)
1 mała łyżeczka mąki kokosowej
1 mała łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 mała łyżeczka przyprawy do piernika
0,5 łyżeczki sody

Przygotowanie:

Białka ubić z odrobiną soli.
W drugiej misce zmiksować pozostałe składniki. Wmieszać do nich ubite białko.
Do nagrzanej gofrownicy (posmarowanej delikatnie olejem kokosowym) nakładać po dużej łyżce ciasta (wyjdą wtedy małe goferki o nierównych kształtach)
Piec 3-4min
Studzić na kratce

Podawać z bananami i syropem klonowym



0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :)