Pierwszym szczęśliwcem jest przepis na pyszne ciasto orzechowo - czekoladowe (z książki "Living Healthy with Chocolate").
Nie sprawiło mi żadnych problemów w przygotowaniu, wystarczyło mieć wszystkie składniki i... dobre kawałki muzyczne ;)
Ciasto jest niezwykle nasycone, o głębokim smaku gorzkiej czekolady oraz orzechów laskowych. Jak schłodzicie je w lodówce to będzie bardziej kremowe.
Koniecznie spróbujcie jeśli zwracacie uwagę na to co jecie. Ta czekoladowa pyszność nie ma w sobie białego ani rafinowanego cukru, żadnych słodzików czy mąki.
Mam nadzieję, że zasmakuje Wam tak samo jak mi, bo to będzie z pewnością jedno z moich ulubionych, zdrowych ciast :)
Składniki (blaszka o średnicy 26):
400 g zmielonych orzechów laskowych (ja kupuję takie w Kauflandzie w Niemczech)
170 g ciemnej czekolady (najlepiej 85% - 90% kakao)
⅓ kubka (64 g) oleju kokosowego, stały
⅓ kubka (75 g) mleka kokosowego (lub śmietanka)
½ szklanki + 2 łyżki stołowe (190 g) syropu klonowego
1 łyżeczka ekstraktu z orzechów laskowych (lub likieru z orzechów laskowych)
1 łyżeczka pasty waniliowej
¼ łyżeczki soli
4 jajka w temperaturze pokojowej
Przygotowanie:
1 Piekarnik rozgrzej do 170 stopni
2 Spryskaj tłuszczem blaszkę do pieczenia i na dno ułuż papier do pieczenia (nie trzeba go już później smarować olejem)
3 W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę (polecam wziąć dużą miskę ponieważ wszystko będziemy w niej robić). Dodaj olej kokosowy i mieszaj aż wszystko się połączy ze sobą.
4 Zdejmij miskę i dodaj syrop klonowy, ekstrakt z orzechów laskowych, wanilię i sól. Wymieszaj.
5 Następnie używając łopatki, wymieszaj mąkę z orzechów z mieszaniną czekolady w misce.
6 W oddzielnej misce ubij jajka tak, aby podwoiły swoją objętość.
7 Następnie za pomocą łopatki delikatnie wmieszaj jaja w mieszaninie czekolady / orzechów laskowych, aż wszystko zostanie połączone.
8 Wlej ciasto do przygotowanej foremki i owiń jej brzegi oraz dno folią aluminiową. Umieścić ją w głębokim naczyniu do pieczenia (ja użyłam blachy do piekarnika) i napełnij go do połowy gorącą wodą.
9 Piecz 30 - 35 min. aż do suchego patyczka (nie dłużej, aby nie było twarde)
10 Poczekaj aż ciasto ostygnie i następnie wyjmij je z foremki.
Możesz ozdobić je roztopioną czekoladą z dodatkiem oleju kokosowego (2 łyżki na pół tabliczki czekolady) i posypać posiekanymi orzechami laskowymi.
P.S.
Ciasto można przechowywać w lodówce do 2 tygodni :)
Smacznego :)
wygląda bardzo apetycznie :) aż ciężko się nie skusić :P zapraszam do siebie http://zdrowoipysznienatalerzubykatarzynka.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńNa czekoladę zawsze trzeba się skusić ;)
OdpowiedzUsuńHej :)
OdpowiedzUsuńJa sama schudłam 50kg i teraz mam swojego bloga ---> https://dietalux.wordpress.com/
Warto zajrzeć bo może i wam pomoge schudnąć :)
Pyszna, zdrowa pokusa.
OdpowiedzUsuń