Piekę go już od kilku lat, a przepis podpatrzyłam na: mojewypieki
Delikatne ciasto można przełożyć jakąkolwiek konfiturą, ale myślę, że najbardziej będą tu pasować smaki z czekoladą przełamane odrobiną kwaskowatości.
Spróbujcie koniecznie :)
Składniki:
3/4 szklanki ciemnego piwa Guinness
1,5 szkl mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 i 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
4 czubate łyżeczki przyprawy do piernika
2 duże jajka
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki miodu (można dać syrop klonowy)
0,7 szkl oleju
Przygotowanie:
Piwo Guinness zagotować, zdjąć z palnika.
W średniej wielkości misce wymieszać mąkę, kakao, sodę, przyprawę do piernika.
W większej misce ubić jajka (w całości, bez rozdzielania na białka i żółtka), cukier, miód, olej do gładkości (można mikserem). Do do tej masy dodawać suchą mieszankę na zmianę z piwem, miksując (tylko do połączenia się składników).
Formę kwadratową wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i oprószyć mąką. Przelać do niej ciasto (będzie dość rzadkie). Piec w temperaturze 175°C przez 50 - 60 minut do tzw. suchego patyczka (u mnie z termoobiegiem wystarczyło 45min). Wystudzić.
Podawać można z bitą śmietaną lub przełożyć konfiturą
Smacznego :)
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny :)