Jest troszkę suche więc nie żałujcie na koniec soku pomarańczowego ;)
Składniki na małą blaszkę (18 - 22):
6 jaj
¼ szklanki oleju kokosowego, płynnego
¼ szklanki mleka kokosowego, pełnotłustego (ja dodałam zwykłe 3,2%)
2 łyżki miodu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Skórka z 1 pomarańczy
½ szklanki mąki kokosowej
½ łyżeczki sody oczyszczonej
½ łyżeczki soli morskiej
sok z połowy pomarańczy
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 175 st.
Wymieszaj jajka, olej kokosowy, mleko kokosowe, miód, ekstrakt waniliowy i skórkę pomarańczową.
W osobnej misce wymieszaj mąkę kokosową, sodę oczyszczoną i sól morską.
Za pomocą gumowej szpatułki wymieszaj mokre i suche składniki.
Wlej ciasto do przygotowanej blaszki i piecz przez 35-40 minut, aż do suchego patyczka. Ostudź na stojaku z drutu.
Podczas gdy ciasto jest jeszcze ciepłe, zrób widelcem dziurki na całej powierzchni , a następnie wlej równomiernie sok pomarańczowy na cały placek.
Można ozdobić skórką z pomarańczy.
Smacznego :)
wygląda bardzo smacznie ;)
OdpowiedzUsuńI smacznie smakuje :)
UsuńCiekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńCiekawy, prosty i zdrowy. Nic tylko próbować ;)
OdpowiedzUsuń