To moja ulubiona zapiekanka ;) Jest bardzo prosta w przygotowaniu, sycąca i nie odczuwa się po niej „ciężkiego brzuszka”.
Użyjmy tutaj dużej i głębokiej patelni.
Składniki na 3-4 porcje:
- 250g – 300g makaronu penne (rurki)
- 200g sera żółtego sera
- 4 plastry szynki gotowanej
- Szklanka kremówki
- Niepełna puszka zielonego groszku konserwowego (można zastąpić mrożonym)
- Cebula
- Sól
- Pieprz
Przyrządzanie:
- Gotujemy makaron (al dente) w osolonej wodzie.
- Podsmażamy posiekaną cebulkę, dodajemy pokrojoną szynkę i chwilę smażymy. Następnie dodajemy śmietanę.
- Kiedy się zacznie gotować dorzucamy groszek i gotujemy jeszcze 5min. często mieszając.
- Wrzucamy makaron, połowę startego sera, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.
- Całość wkładamy do posmarowanego masłem naczynia żaroodpornego, posypujemy resztą sera i wkładamy do piekarnika.
- Pieczemy w ok. 200 stopniach (jeśli piekarnik ma termoobieg to wystarczy 160stopni) przez ok. 20 – 30min. (do czasu aż powstanie skorupka z sera).
Wygląda smakowicie, koniecznie muszę zrobić ją na obiad.:)) Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńpyszna ;]
OdpowiedzUsuńJa również zapisuję:) Nie mogę się doczekać, aż ją przyrządzę;)
OdpowiedzUsuńNemi - mam nadzieję, że się uda :)
OdpowiedzUsuńSmacznego :)