Dania główne     Śniadania/kolacje     Zdrowe przekąski     Soki    

Zapiekanka z groszkiem i szynką.


To moja ulubiona zapiekanka ;) Jest bardzo prosta w przygotowaniu, sycąca i nie odczuwa się po niej „ciężkiego brzuszka”.

Użyjmy tutaj dużej i głębokiej patelni.


Składniki na 3-4 porcje:
  • 250g – 300g makaronu penne (rurki) 
  • 200g sera żółtego sera 
  • 4 plastry szynki gotowanej 
  • Szklanka kremówki 
  • Niepełna puszka zielonego groszku konserwowego (można zastąpić mrożonym) 
  • Cebula 
  • Sól 
  • Pieprz

Przyrządzanie:

  1. Gotujemy makaron (al dente) w osolonej wodzie.
  2. Podsmażamy posiekaną cebulkę, dodajemy pokrojoną szynkę i chwilę smażymy. Następnie dodajemy śmietanę.
  3. Kiedy się zacznie gotować dorzucamy groszek i gotujemy jeszcze 5min. często mieszając.
  4. Wrzucamy makaron, połowę startego sera, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.
  5. Całość wkładamy do posmarowanego masłem naczynia żaroodpornego, posypujemy resztą sera i wkładamy do piekarnika.
  6. Pieczemy w ok. 200 stopniach (jeśli piekarnik ma termoobieg to wystarczy 160stopni) przez ok. 20 – 30min. (do czasu aż powstanie skorupka z sera).

      4 komentarze:

      1. Wygląda smakowicie, koniecznie muszę zrobić ją na obiad.:)) Pozdrawiam serdecznie.

        OdpowiedzUsuń
      2. Ja również zapisuję:) Nie mogę się doczekać, aż ją przyrządzę;)

        OdpowiedzUsuń
      3. Nemi - mam nadzieję, że się uda :)
        Smacznego :)

        OdpowiedzUsuń

      Dziękuję za odwiedziny :)