Dania główne     Śniadania/kolacje     Zdrowe przekąski     Soki    

Ciasto serowo czekoladowe z wiśniami


Uwielbiam połączenie czekolady z wiśniami, a jak jeszcze do tego dochodzi pyszny serek to apetyczny sukces gwarantowany ;)
To ciasto piekę częściej niż inne, ponieważ mój Kociak kocha wszystkie potrawy po których jest w stanie opanować chaos kuchenny, a niestety takie sytuacje zdarzają się sporadycznie.. kiedy ja odpoczywam po stworzeniu pięknych abstrakcji kuchennych (umazanie lodówki, pralki, podłogi czy ścian wymaga przecież niemałego wysiłku) on uparcie usuwa moje kreatywne prace ;) Pewnie dlatego często domaga się tego ciasta by odpocząć od moich częstych przygód w kuchni ;)  




Przepis pochodzi z serwisu Winiary: http://www.winiary.pl/Recipes.aspx/Details/9025

Ilość porcji: ok. 12
Czas przygotowania: 30 min


Składniki
  • 1 Cukier wanilinowy WINIARY
  • 3 jajka
  • 3/4 szkl. cukru pudru
  • 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 300 - 400 g wiśni drylowanych
  • Masa serowa:
  • 1 Budyń o smaku waniliowym b/c WINIARY
  • 500 g białego serka śmietanowego
  • 1/2 szkl. cukru
  • 2 jajka

Przygotowanie:

Ciasto czekoladowe:
  1. Jajka zmiksować z cukrem pudrem i Cukrem wanilinowym.
  2. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Połączyć z masą jajeczną i olejem.
  3. Wyłożyć do wysmarowanej tortownicy.
  4. Na cieście rozłożyć wiśnie.
  5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C. Piec 15 minut.
Masa serowa:
  1. ser zmiksować z cukrem, jajkami i budyniem.
  2. Masę serową wyłożyć na ciasto i piec kolejne 30 minut.
  

7 komentarzy:

  1. wiesz, gdy ja coś robię w kuchni to też powstaje wielki chaos.. zwykle Mama przychodzi z pomocą. zmywa i zmywa i..

    cudne ciasto
    wiśnie, czekolada.. tak, idealne

    OdpowiedzUsuń
  2. fantastyczny blog i przepiękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A jaki to serek śmietanowy? taki homogenizowany czy jak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepiej taki na sernik (w wiaderku), bez żadnych dodatków

      Usuń
  4. Czy budyń ma być w proszku? Czy ugotowany?

    OdpowiedzUsuń
  5. Olej można zastąpić masłem?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :)